Na Kredarici danes ne sneži, zaznati pa je možno 'živi sneg', so sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Kot so pojasnili pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, so na Kredarici danes opazili zanimiv vremenski pojav, ki ga imenujemo 'vejavica' ali 'živi sneg'.

Do tovrstnega pojava lahko pride ob zmernem do močnem severozahodnem vetru, ki dviguje sneg in ga prenaša naokrog.

»Zanimiv pojav, ko mehak in suh sneg odnaša veter«

»Gre za zanimiv pojav, ko mehak in suh sneg odnaša veter. To se dogaja takrat, ko veter doseže hitrosti približno tam okoli 30 kilometrov na uro, seveda pa moramo imeti za to bolj puhast sneg. Če imamo na tleh bolj gost pršič, pa potrebujemo višje hitrosti vetra.

Lahko rečemo, da veter ponovno oživi sneg na tleh, ki se začne premikati,« je v oddaji Radia Slovenija pred dnevi dejal meteorolog za Agencije Republike Slovenije za okolje Matija Klančar.

Kadar sneži in veter raznaša ta sneg, govorimo o snežnem metežu. 'Vejavica' oziroma 'živi sneg' pa se torej dogaja brez istočasnega sneženja, stroka pa ločuje med nizko in visoko vejavico.

Nizka 'vejavica' je pojav, pri katerem veter dviga sneg in ga raznaša blizu površja snežne odeje, pri tem se vidljivost ne zmanjša in običajno snežni nanosi niso veliki. Pojav ni pogost, se pa lahko zgodi skorajda povsod po Sloveniji.

Visoka 'vejavica' pa je pojav, ko veter dviga sneg in ga nosi v višini vsaj dva metra in več visoko, pri tem pa se vidljivost močno zmanjša, na komaj nekaj metrov, morda še manj, je razložil Klančar.

»Zelo lahko se takrat izgubimo, lahko omagamo tudi zaradi vetra in se podhladimo«

»Zelo lahko se takrat izgubimo, lahko omagamo tudi zaradi vetra in se podhladimo, saj vemo, da je ob vetru občutena temperatura zelo nizka,« je še opozoril Klančar.

Za severozahod države je sicer Agencija Republike Slovenije za okolje izdala rumeno opozorilo, saj je na tem območju splošna nevarnost snežnih plazov znatna oziroma 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov.

Na posameznih, dovolj strmih pobočjih je snežna odeja samo zmerno stabilna, drugod sorazmerno stabilna, so zapisali pri Arsu.

Trenutno je po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje snežna odeja na Kredarici debela 270 centimetrov, zjutraj pa so tam namerili minus 13 stopinj Celzija. Na Kaninu je trenutno 139 in na Voglu 130 centimetrov snega.

Starejše novice