Madžarka Veronika Major in Švicar Jason Solari sta bila najboljša v streljanju z zračno pištolo na tekmi ISSF Grand Prix, ki jo v teh dneh gostijo Ruše.

Ruše so v teh dneh prestolnica svetovnega strelstva, saj se je v mestu zbralo več kot 200 najboljših tekmovalcev iz 31 držav.

Včeraj sta bili izpeljani finalni tekmi v ženski in moški konkurenci v streljanju z zračno puško na deset metrov, zmagi pa sta odšli na Madžarsko oziroma v Švico.

Veronika Major najboljša med strelkami

V ženski konkurenci sta se za zlato medaljo med osmimi finalistkami pomerili predstavnica Tajvana Chia Ying Wu, najboljša v kvalifikacijah, in Madžarka Veronika Major

Madžarska strelka je hitro povedla kar s 15:5, a se je Tajvanka uspela vrniti v tekmo vse do rezultata 15:13. Končni rezultat finala je bil 17:13 v korist Veronike Major. 

V kvalifikacijah so nastopile štiri slovenske strelke. Mojca Kolman je zasedla 24. mesto, Manja Slak je bila dve mesti za njo, Majda Raušl in Sara Ščuri pa sta se uvrstili na 30. oziroma 34. mesto. 

Vrstni red finalistk:
Zlata medalja: Veronika Major, Madžarska
Srebrna medalja: Chia Ying Wu, Tajvan
Bronasta medalja: Renata Sike, Madžarska
4. mesto: Nigar Nasirova, Azerbajdžan
5. mesto: Hikaru Aiwa, Japonska
6. mesto: Satoko Yamada, Japonska
7. mesto: Elmira Karapetyan, Armenija
8. mesto: Mariami Prodiashvili, Gruzija

Jason Solari presenetil v moški konkurenci

V tekmo za zlato medaljo sta se uvrstila Jason Solari iz Švice in Slovak Juraj Tuzinsky. Švicar, ki je pred petimi dnevi dopolnil šele 23 let, je na začetku finala povedel z visokih 10:0. 

Tuzinsky je v nadaljevanju finala uspel znižati na 10:4, a to je bilo tudi vse. Švicar je zmagal z rezultatom 16:4. Zmaga na Grand Prix tekmi v Rušah je največji mednarodni uspeh mladega Švicarja v članski konkurenci. 

Med slovenskimi predstavniki je v kvalifikacijah naš najboljši strelec Jože Čeper osvojil 28. mesto, Blaž Kunšek je bil 34., na 39. in 40. mesto pa sta se uvrstila Martin Memon in Matija Kecelj

Vrstni red finalistov:
Zlata medalja: Jason Solari, Švica
Srebrna medalja: Juraj Tuzinsky, Slovaška
Bronasta medalja: Jindrich Dubovy, Češka Republika
4. mesto: Miklos Tatrai, Madžarska
5. mesto: Kristian Michael Smeeton Callaghan, Velika Britanija
6. mesto: Florian Fouquet, Francija
7. mesto: James Andrew John Miller, Velika Britanija
8. mesto: Richard Zechmeister, Avstrija

Francoski finale mešanih ekip

V finalu mešanih ekip sta se v tekmi za zlato medaljo srečali francoski ekipi. Zmagovalca kvalifikacij Julia Canestrelli in Brian Bauduin sta se pomerila z drugouvrščenima v kvalifikacijah, Oceanno Muller in Lucasom Bernardom Kryszem, ki sta se razveselila zmage z rezultatom 16:4. 

V prvi tekmi za bronasto medaljo sta se srečali mešani ekipi Japonske in Izraela, ki sta jo sestavljala Olga Tashtchiev in Sergey Richter. Japonski par Shiori Harata in Naoya Okadasta je v zelo napeti tekmi premagal mešano ekipo Izraela z rezultatom 17:13. 

V drugi tekmi za bronasto medaljo sta se srečali mešani ekipi Švedske 1 in Hrvaške. Isabelle Johansson in Marcus Madsen sta bila z rezultatom 17:5 boljša od hrvaške naveze Marta Zeljković in Josip Sikavica

Mednarodnega strelskega tekmovanja Grand Prix Ruše se je udeležil tudi novi predsednik slovenskega Olimpijskega komiteja Franjo Bobinac, ki je najboljšim podelil kolajne.

Seznam dobitnikov medalj:
Zlata medalja: Francija 1 - Oceanne Muller in Lucas Bernard Denis Krysz
Srebrna medalja: Francija 2 - Julia Canestrelli in Brian Bauduin
Bronasta medalja: Japonska - Shiori Harata in Naoya Okada
Bronasta medalja: Švedska 1 - Isabelle Johansson in Marcus Madsen

Starejše novice