Foto: Planinska zveza Slovenije
Dimnik termoelektrarne v Trbovljah, najvišji dimnik v Evropi, sta preplezala dva izmed najboljših plezalcev na svetu Janja Garnbret in Domen Škofic.

Najvišja zgradba v Sloveniji in s 360 metri najvišji dimnik v Evropi, ob tem pa še sedmi najvišji dimnik na svetu, je bila prizorišče svojevrstnega podviga. Kot so sporočili iz Planinske zveze Slovenije, je od letos dimnik lastnik še enega rekorda.

Gostil je najdaljšo umetno športno plezalno smer na svetu, preplezala pa sta jo dva izmed najboljših plezalcev na svetu, Slovenca Janja Garnbret in Domen Škofic.

Smer je bila težka, zanimiva, dinamična, s kar nekaj skoki in delikatnimi gibi. Najlažji raztežaj je nosil oceno 7b, kar šest od trinajstih raztežajev pa je bilo osme stopnje po francoski lestvici. Najtežji je bil deseti po vrsti, začel se je 257 metrov nad tlemi in nosil oceno 8b+. Janja in Domen sta ta izziv sprejela samozavestno, kot se za vrhunska športnika spodobi, čeprav Janja še nikoli ni plezala večraztežajne smeri, Domen pa je pred desetimi leti preplezal eno, so zapisali na planinski zvezi.

Ogromen mistični objekt

»Dimnik je povsem nekaj drugačnega od vsega, kar sem do sedaj plezal. Gre za ogromen objekt in ker ni naraven, je zame nekako mističen. Ko vidim naravno steno, visoko 300 do 400 metrov, me navda s spoštovanjem, a zraven ni strahu. Pri dimniku pa sem zraven občutil nelagodje, kar konkreten strah pred neznanim, a sem se z njim kmalu po začetku spoprijateljil, saj je bila smer res lepa in tudi zahtevna. Ko sem se začel koncentrirati le na plezanje, so vse ostale misli odplavale in sem samo še užival,« je o podvigu povedal 26-letni Domen.

V zraku 11 ur in pol

Kot pišejo na planinski zvezi, je razlika med klasičnim športnim plezanjem in takšnim večraztežajnim očitna. Biti cel dan v steni, ne da bi stopil na ravna tla in se dobro spočil, terja velik davek in proti vrhu smeri se je videlo, da sta že pošteno izčrpana.

Iz smeri sta izstopila 11 ur in pol po tem, ko sta se odlepila od tal.

»To je bil najbolj kul projekt, ki sem se ga kdaj lotila. Najprej sem bila malo v skrbeh, saj nikoli prej nisem plezala večraztežajnih smeri, tako dolge umetne smeri pa ni plezal še nihče. Poleg tega sva plezal na dimnik, najvišji v Evropi, orjaško betonsko iglo. A ko zdaj pogledam nazaj, mi niti malo ni žal, da sem bila del te zgodbe. Res sem hvaležna vsem, ki so se potrudili, da sva se z Domnom tega lahko lotila,« pa je dejala 21-letna Janja.

Celoten film si lahko pogledate na tej povezavi.

Komentarji (1)

dejan svinskoglavi (ni preverjeno)

Tanja Flaškon ni nikoli splezala višje od mojega trebuha

Starejše novice