Ormožanka Urška Kuharič je kot pripadnica Športne enote Slovenske vojske na vojaškem svetovnem prvenstvu v konkurenci, kjer so tekmovale tudi nosilke olimpijskih kolajn, osvojila 3. mesto.

Edina ženska zastopnica Slovenije na Vojaškem svetovnem prvenstvu v Rio de Janeiru je že na včerajšnjih eliminacijah s petim mestom v disciplini leže na 50 metrov nakazala, da se bo na današnji glavni tekmi borila za najvišja mesta.

Članica Strelskega društva Kovinar Ormož je na strelišču, kjer so pred sedmimi leti potekale olimpijske igre, izvrstno izvedla vseh 60 tekmovalnih strelov in s 625,2 krogi osvojila bronasto kolajno.

Kuharič blestela v olimpijsko obarvani konkurenci

Na 54. Svetovnem vojaškem prvenstvu v streljanju pa ni bilo strelišče edino, ki je imelo olimpijski pridih. Med tekmovalkami, ki so sicer pripadnice vojaških športnih enot različnih držav, so bile namreč tudi številne strelke z nastopi na olimpijskih igrah. Drugouvrščena Švicarka Nina Christen je v Tokiu postala celo olimpijska prvakinja v trojnem položaju.

Srebro, ki se sveti kot zlato!

Medtem pa je bil v moški konkurenci Robi Markoja iz Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče na današnji tekmi v trojnem položaju na 300 metrov po klečečem in ležečem položaju celo v vodstvu. V zadnjem stoječem položaju je nato sicer moral priznati premoč kolegu iz avstrijske vojske Bernardu Picklu, ki je postal svetovni vojaški prvak. 

»Srebro se za slovenskega veterana sveti kot zlato,« je Markoji na Facebook strani Slovenske strelske novice, ki jo upravlja, čestital Rajmond Debevec.

Uspešno popravil napake iz eliminacij

Robi Markoja je na današnji tekmi kar za 16 krogov izboljšal rezultat iz včerajšnji eliminacij.

»Prav tako kot včeraj, je zaradi ekstremno visokih temperatur tudi danes bilo izredno naporno. Kljub vsemu sem se zavedal, da sem sposoben bistveno nadgraditi svoj nastop in to v vseh treh položajih,« nam je iz Brazilije sporočil Markoja.

Na podlagi uspešne analize nastopa v nedeljskih eliminacijah si je tako član Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče za vsak položaj določil tehnične popravke. Kleče je popravil predvsem proženje, leže zavzemanje položaja in stoje proženje v kombinaciji z mentalnim delom.

Sledil vsem popravkom in tako našel recept za uspeh

»Vsem popravkom sem disciplinirano sledil prav do zadnjega strela in prav to je predstavljalo ključen element današnjega uspeha,« je še povedal Robi Markoja pred svečano podelitvijo medalj.

Na današnji tekmi na olimpijskem strelišču v Rio de Janeiru je tekmoval tudi Dušan Ziško iz Murske Sobote, sicer član Strelskega društva Koloman Flisar Tišina. Zadel je 552 krogov in osvojil 18. mesto. 

Starejše novice