Foto: Uroš Maučec
Mednarodne uspehe je dosegal že v osemdesetih, štiri desetletja kasneje pa je še tretjič postal svetovni prvak. S 600 krogi je izenačil svetovni rekord, konec tedna pa je postal še dvakratni državni prvak. Kaj nam je zaupal po sanjskem tednu?

Rajmond Debevec je kot vino. Starejši je, boljši je. Za najboljšim slovenskim strelcem vseh časov je izjemno uspešen teden.

Šestdesetletnik je prejšnjo nedeljo še tretjič v bogati karieri postal svetovni prvak v streljanju z velikokalibrsko puško. V azerbajdžanskem Bakuju je ponovil uspeh izpred petih let, ko je slavil v južnokorejskem Changwonu, leta 2002 pa je bil najboljši še v Lahtiju.

Pred več kot dvema desetletjema, ko je Debevec na Finskem prvič postal svetovni prvak, sta bila na letošnjem svetovnem prvenstvu srebrni Aleksi Leppä in bronasti Timothy Sherry še »kratkohlačnika«, stara zgolj sedem let.

Ta podatek zgolj dokazuje, da se Debevec tudi v zrelih letih še vedno odlično kosa s strelci, ki so pri 29 letih enkrat mlajši od njega. Za nameček je z rezultatom 600 krogov poskrbel še za dosežek, ki ga ni moč preseči, to mu je uspelo kot devetemu v zgodovini.

Da je v izredni formi, je kmalu po vrnitvi iz Bakuja dokazal tudi na državnem prvenstvu na Pragerskem. Čeprav ni imel veliko časa za prilagajanje na malokalibrsko puško, je v soboto in nedeljo z dvema naslovoma državnega prvaka potrdil svoje mojstrstvo. 

Naslovov državnega prvaka ne šteje več

»Teden je bil pester, vendar tudi naporen. Vmes je bila še dokaj naporna pot in povratek iz Bakuja. 

Časa za pripravo je bilo zelo malo, z velikokalibrske je bilo potrebno menjati na malokalibrsko puško, vendar sem se uspel dobro zbrati. Odstreljal sem dva solidna rezultata in to je bilo dovolj za zmago,« je Rajmond uvodoma ozrl na minuli teden.

Ljubljančan, ki se je takoj po vrnitvi iz Bakuja najprej podal na vrh Male Mojstrovke, je bil v sobotnem delu sporeda državnega sporeda najboljši v disciplini 50 metrov leže, dan kasneje pa še v trojnem položaju na razdalji 50 metrov.

Obakrat je ugnal drugouvrščenega Roberta Markojo. Po uspešnem tednu je stopil pred naš mikrofon in spregovoril tudi o tem, če še šteje lovorike na zdaj že številnih državnih prvenstvih:

»Zagotovo je lažje spremljati naslove svetovnega prvaka, vem, da imam tri. Kar pa se tiče naslovov državnega prvaka, je številka zagotovo velika, ne bi pa vedel povedati iz glave, koliko jih je.«

Bolje ne gre

»Svetovno prvenstvo v Bakuju si bom zagotovo zapomnil zaradi rezultata. Absoluten rezultat so sanje, cilj vsakega strelca in ko to dosežeš, je težko še bolje. 

Še vedno se da malce napredovati, recimo streljati več notranjih centrov, je pa rezultat 600 krogov zagotovo tisti, ki si ga bom zapomnil s tega prvenstva,« se je Debevec še enkrat spomnil na nedavno svetovno prvenstvo.

Kot že zapisano, je v Bakuju do naslova svetovnega prvaka prišel s popolnim streljanjem, saj je zlato osvojil z rezultatom 600 krogov. Čeprav je, kot je dejal sam, možno streljati še bolj natančno, gre za rezultat, ki ga ni moč preseči.

Na svetovnem prvenstvu mu je prvič v karieri uspelo to, da je s 300 metrov razdalje vseh 60 strelov poslal v deset centimetrov široko »desetko«. Debevec je v pogovoru za Delo razkril, da je bil doslej najstarejši z rezultatom 600 krogov star 38 let.

Si je lani, ko se je (službeno) upokojil in se po več kot treh desetletjih službenega staža umaknil iz športne enote slovenske vojske, predstavljal, da lahko poseže po takšnih dosežkih?

»Nisem imel nikakršnih predstav, kako bo, ko se bom upokojil. Po upokojitvi se pravzaprav ni veliko spremenilo, razen tega, da nimam več službenih obveznosti v športni enoti slovenske vojske, v kateri sem preživel 31 let. 

Nimam več vojaških tekmovanj in promocijskih aktivnosti, mi pa to pravzaprav ni jemalo veliko časa. Lahko bi rekel, da mi je malce žal vojaških tekmovanj, vendar je tako pač v življenju.«

Strelstvo šport za vse generacije

Šestdesetletnik je s tretjim naslovom svetovnega prvaka dokazal, da je strelstvo šport za vse generacije, kar je sam izpostavil tudi v nekaj pogovorih. Za naš medij je dodal, da kljub temu vse bolj v ospredje prihajajo mlajši strelci. 

»Pravzaprav ta zaključek, da je strelstvo šport za vse generacije, malce zamegljuje splošno dejstvo, da so vedno uspešnejši mlajši tekmovalci. To je tudi posledica sprememb pravil, krajši je program z malokalibrsko puško v trojnem položaju, ki je skrajšan za polovico. Skrajšan je tudi čas, kar je 'hendikep' za starejše tekmovalce. 

V disciplini leže smo lahko zagotovo uspešni tudi starejši strelci, to sem zdaj dokazal z izjemnim rezultatom v Bakuju. Pri tem pridejo v veliko pomoč izkušnje, ki smo jih starejši nabrali več kot mlajši, še posebej, če so razmere na odprtih streliščih bolj zahtevne kot ponavadi,« je še dodal Debevec.

Olimpijski prvak iz leta 2000, ki se je s kolajno vrnil tudi z olimpijskih iger leta 2008 in 2012, bo v začetku prihodnjega meseca v Zagrebu nastopil še na finalu evropskega pokala z velikokalibrsko puško.

V brazilski Rio de Janeiro, kjer bo najprej potekala tekma svetovnega pokala, nato pa še vojaško svetovno prvenstvo, na katerem po upokojitvi ne more več nastopiti, ne bo odpotoval.

Bi ga lahko v prihodnjem letu znova spremljali na olimpijskih igrah v Parizu? Kot je pred dnevi dejal za Večer, za to ni veliko možnosti. Disciplina, v kateri je bil minulo nedeljo okronan za svetovnega prvaka, žal ni v programu olimpijskih iger.

Za konec še ta podatek. Najstarejši dobitnik olimpijske medalje je 72-letni Šved Oscar Swahn, ki je leta 1920 osvojil srebrno odličje v streljanju (na tarčo v obliki jelena).

Starejše novice