Vir fotografije: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Na Brdu pri Kranju so konec tedna že 58. podelili Bloudkova priznanja, s katerimi izpostavljajo dosežke v slovenskem športu. Bloudkovo plaketo sta prejela Ptujčana Kristjan Čeh in Vladimir Sitar.

Na Brdu pri Kranju so nagradili dosežke slovenskih športnikov in športnih delavcev, na seznamu Bloudkovih priznanj pa najdemo tudi dva Ptujčana.

Kristjan Čeh in Vladimir Sitar sta bila uvrščena med enajst prejemnikov Bloudkove plakete za leto 2022.

Bloudkove plakete so bile podeljene tudi Janezu Hudeju, Boštjanu in Jasmini Maček, Maji Povšnar, Branku Recku, Janez Slaviču, Branku Terglavu, Toniju Vodišku in Aljozu Radlju.

Bloudkove nagrade so prejeli deskarka na snegu Gloria Kotnik, alpski smučar Žan Kranjec in deskar na snegu Tim Mastnak ter moška ekipa smučarskih skakalcev v sestavi Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos.

Čeh navduševal z meti diska

»Dva metra in šest centimetrov visok atlet Kristjan Čeh zagotovo prestavlja meje v metu diska. Ptujčan je na atletski diamantni ligi v Birminghamu v metu diska z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in je zdaj deseti na lestvici vseh časov.

Je prvi Slovenec, ki je disk vrgel prek 70 metrov, leta 2022 je v Eugenu v ZDA osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. Čehovi meti prek 70 metrov niso več redkost in ima velik potencial, da izboljša svetovni rekord,« so zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki je Čeha predlagala za prejemnika plakete.

Kot že zapisano, je bil Čeh nagrajen za pomemben tekmovalni dosežek v športu, Vlado Sitar pa je prejel plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Pripomogel k razvoju kikboksa na Ptuju in v Sloveniji 

Enainšestdesetletni profesor športne vzgoje je med najbolj zaslužnimi, da se lahko na Ptuju in Sloveniji pohvalimo z odličnimi dosežki tekmovalcev v kikboksu:

»Vladimir Sitar, po poklicu univerzitetni profesor športne vzgoje s specializacijo kikboksa, se z borilnimi športi ukvarja že od 1975, ko je v Karate klubu Ptuj, današnjem Klubu borilnih veščin Ptuj, začel trenirati veščino budokai. 

Vladimir je v tedanji Jugoslaviji osvojil sedem naslovov državnega prvaka v kikboksu, bil je član jugoslovanske reprezentance, tekmoval je tudi v tajskem boksu, boksu in karateju. Je nosilec naziva mojster borilnih veščin črni pas, 7. dan. 

Leta 1987 je zaključil tekmovalno kariero in se posvetil trenerskemu delu. Kot dolgoletni glavni trener KBV Ptuj in selektor državne reprezentance Kickboxing zveze Slovenije je soustvaril kar nekaj svetovnih in evropskih prvakov in prvakinj.

Ob trenerskem delu je zelo aktiven v številnih domačih in tujih športnih organizacijah in tudi avtor knjig s področja kikboksa.«

Han poudaril, da nas šport združuje

Osrednji del prireditve je bil namenjen letošnjim prejemnicam in prejemnikom Bloudkovih priznanj in njihovim portretom. 

Prejemnike Bloudkovih priznanj so na podelitvi nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

»Šport nas povezuje od otroštva pa vse do jeseni našega življenja. Ni važno, ali smo na igrišču, smučišču, na tribuni ali pred televizijskimi zasloni. Šport je razlog, zakaj vsi skupaj s ponosom zapojemo Zdravljico in visoko dvignemo slovenske zastave,« je med drugim dejal Matjaž Han.

Bloudkove nagrade so kamenček v mozaiku priznanja, ki ga lahko damo slovenskim športnikom, je še poudaril prvi mož ministrstva pristojnega za področje športa. 
 

Starejše novice