Zgodovinski dosežek! Slovenski košarkarji so v polfinalu Evropskega prvenstva porazili aktualne evropske prvake Špance in se prebili v finale.

Slovenski košarkarji so se prebili v finale Evropskega prvenstva, v polfinalu so namreč premagali Španijo z 92:72.

V Istanbulu so naši košarkarji premagali Španijo z 92:72 (25:19, 49:45, 73:57), v finalu v nedeljo ob 20.30 pa se bodo merili z zmagovalcem drugega polfinala med Srbijo in Rusijo.

Z uvrstitvijo v finale ima Slovenija že zagotovljeno prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci, hkrati pa je še naprej edina neporažena reprezentanca na jubilejnem 40. evropskem prvenstvu.

Neomadeževano statistiko ima tudi selektor Igor Kokoškov, ki za krmilom Slovenije še ni izgubil uradne tekme. Lani je dobil vseh šest dvobojev v kvalifikacijah, na letošnjem eurobasketu pa ima osem zaporednih uspehov.

Španci so si pot med najboljše štiri sicer utrli z zmago nad Nemci, v osmini finala pa so odpravili domačo Turčijo. Španija je bila doslej poleg Slovenije edina neporažena reprezentanca na tem prvenstvu. Reprezentanca iz Iberskega polotoka je trikrat osvojila naslov najboljše reprezentance v Evropi, so tudi branilci naslova izpred dveh let, ki so ga osvojili v francoskem Lilleu. 

Slovenija po osmih tekmah na evropskem prvenstvu še ne pozna poraza. Gonilna sila slovenske reprezentance je Goran Dragić, ki v povprečju doseže 21,9 točke na tekmo.

 

Foto: KZS/Jaka Lenart

Starejše novice