Foto: Bobo
Letošnja kolesarska dirka po Sloveniji se bo tokrat pričela na Ptuju. V prvi etapi, ki se bo zaključila v Rogaški Slatini, pa bodo kolesarji prečkali tudi Maribor. Med 9. in 13. junijem bodo skupno premagali natanko 803,7 kilometra.

Dirka po Sloveniji prvič spada v drugi najvišji rang svetovnega kolesarstva (1. Pro). Največja kolesarska dirka na slovenskih tleh bi letos utegnila biti močnejša za enega največjih zvezdnikov tega športa Tadeja Pogačarja. Njegov nastop še ni uradno potrjen, kot tudi ne nekaterih drugih slovenskih kolesarjev iz ekip svetovne serije.

Je pa potrjena trasa, na kateri bodo tekmovalci med 9. in 13. junijem premagali natanko 803,7 kilometra.

V prvi etapi bo kolesarje pot vodila od Ptuja do Rogaške Slatine, kjer je kljub ne ravno najbolj ravnem terenu pričakovati sprinterski spopad za zeleno majico vodilnega.

Etapa se bo začela na Ptuju, šla bo skozi Lenart v Slovenskih goricah, Šentilj, Zgornjo Kungoto, se nadaljevala v Mariboru, kjer bodo kolesarji prečkali Titov most, svojo pot bodo nadaljevali čez Slovensko Bistrico, Poljčane, Šmarje pri Jelšah, zaključila pa se bo v Rogaški Slatini. 

Kraljevska etapa med Ajdovščino in Novo Gorico

Prve razlike med favoriti bodo vidne že v drugi etapi od Žalca do Celja. Tam bo tudi zaključni, okoli en kilometer dolg strm vzpon na celjski grad, pred tem pa bodo morali kolesarji premagati še vzpon na Svetino (5,6 kilometra/7,1 odstotka).

Tretja etapa bo prav tako razgibana in ponuja priložnost za zanimivo dirkanje v drugem delu trase. Potekala bo od Brežic do Krškega. Četrta etapa je kraljevska med Ajdovščino in Novo Gorico. Četudi ni najdaljša, bo kolesarje vodila prek številnih vzponov, zaključek pa je izjemno zahteven.

Sledi 12 kilometrov pred ciljem vzpon na Ravnico (3,2 kilometra/9,5 odstotka), nato pa po spustu v Novo Gorico še zaključni klanec na Sveto goro (2,5 kilometra/13 odstotkov). Za konec v nedeljo, 13. junija, sledi še zadnje dejanje, ki bo sovpadalo s tradicionalnim maratonom Franja.

Začetek zadnje etape bo v ljubljanskem BTC, peta etapa pa bo potekala od Ljubljane do Novega mesta.

Bo na dirki nastopil tudi slovenski as Tadej Pogačar?

Potem ko je lanska preizkušnja zaradi pandemije novega koronavirusa odpadla, so letos organizatorji vse moči usmerili v tokratno različico, ki bo zelo močna tudi po mednarodni konkurenci.

Na njej bodo nastopile štiri ekipe svetovne serije in osem ekip profesionalnega kontinentalnega razreda. Nastopili bosta tudi dve slovenski ekipi kontinentalne ravni, Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic, zraven bo tudi slovenska državna reprezentanca.

O imenih je po besedah Bogdana Finka, direktorja dirke po Sloveniji, še prezgodaj govoriti, kar pomeni, da uradno še ni potrjen nastop lanskega zmagovalca Toura Tadeja Pogačarja. Obenem organizatorji čakajo še na privolitev Mateja Mohoriča in Jana Tratnika (Bahrain Victorious). O njunih nastopih bo več jasno po nastopu na Giru, ki se bo končal 30. maja v Milanu.

Nastop je na tiskovni konferenci potrdil 32-letni Luka Mezgec (BikeExchange). Slednji se pripravlja na nastop na dirki po Franciji, v načrtu pa ima pred tem še nastop v Sloveniji še dirkanje na kriteriju Dauphine.

Še vedno pa ni jasno, ali bodo lahko na dirki prisotni ob cestah ter na začetkih in koncih etap prisotni navijači. To je odvisno predvsem od epidemioloških razmer in ukrepov slovenske vlade, je na novinarski konferenci dejal predstavnik slovenske policije Matjaž Leskovar.

Starejše novice