Foto: Denis Janežič
Že sedmo leto zapored se je motociklist Simon Marčič udeležil ene izmed najzahtevnejših dirk na svetu. V Savdski Arabiji je v svoji kategoriji osvojil 5. mesto, kar je njegov najboljši rezultat.

Letošnja dirka Rally Dakar je bila zaradi varnosti speljana drugače. Tako sta bila start in cilj v mestu Jeddah: »Dirka je letos bila zelo drugačna, dosti bolj naporna. Po dveh smrtnih žrtvah lani, so si želeli izključiti ekstremno nevarne dele. To so dosegli s tem, da so cesto zavili. Tako so onemogočili velike hitrosti.« 

»Lani je bilo tudi do 40 kilometrov ravnine in tam ti zbranost pade, misli odtavajo in hitro se zgodi kaj,« pojasni. 

Airbag, ki ga oblečeš

Dirka je bila sestavljena iz trinajstih etap, trajala je štirinajst dni. Poleg zavite ceste so organizatorji letos tekmovalce opremili tudi z airbagi, ki so si jih tekmovalci oblekli.

Ob padcu so stabilizirali glavo in vrat in Marčiča rešili grozne poškodbe. »V drugi etapi sem imel precej grd padec. Če ne bi imel airbaga, bi si najbrž zlomil tilnik. Kljub temu sem imel boleč vrat in v medical centru so me rešili. Po vsakodnevnih terapijah sem lahko dirkal skoraj brez motenj,« se spominja.

Foto: Denis Janežič

Svet v šotorih

Na dirki življenje poteka v šotorih. To pa ne pomeni, da je njihova oprema omejena in osnovna. Tudi zdravstvena oskrba je v šotoru: »Vse na tekmi je v šotorih, v katerih imajo tudi rentgen in ultrazvok. Sem pridejo najboljši zdravniki, fizioterapevti, osteopati. Tudi mene so letos zelo rešili.«

Covid in Dakar

Dirka Dakar je ena izmed redkih, ki je bila speljana brez prilagoditev. Gledalcev sicer ni bilo, pa tudi novinarji so bili redki, vendar je sama dirka potekala, kot so jo načrtovali.

»Dakar je bil enak, razen da ni bilo gledalcev. Z mano je ponovno bil Denis Janežič, ki je skrbel za video in slike. So pa zaradi letošnje situacije stroški bili precej višji,« pripomni Marčič.

Letošnje priprave na dirko so za vse tekmovalce potekale drugače. Marčič pravi, da se je sam proces začel veliko pred samim odhodom: »Drama se je začela že slabih deset dni pred odhodom, ko je Savdska Arabija ukinila vse turistične lete. Dakar je organiziral pet čarterskih letal in če si hotel tja, si moral biti na tem letalu. Meni je to konkretno porušilo načrte, ker sem planiral iti kasneje. Pa še peljati sem se moral v Prago, ker druge možnosti ni bilo.«

Pred odhodom sta oba opravila test in 48 ur preživela v mestu Jeddah. Po dveh dneh sta test opravljala ponovno in po dveh negativnih rezultatih se je procedura začela. 

Rally Dakar

»Ko si enkrat tukaj, ko je pred teboj štart v etapo, je več kot pol Dakarja za tabo. Vsaj, kar se tiče psihičnega dela. Seveda, rezultat še pride in moreš najprej pokazati, kaj znaš, ampak ko si enkrat tukaj, si že zelo daleč,« pripoveduje.

Rally Dakar je ena izmed najzahtevnejših dirk. Vključuje zahtevne pogoje in poti. Simon pove, da so veliko etap začeli in končali v temi: »Vsak dan smo vstajali okrog 4. ure zjutraj in po temi štartali. Etape so bile dolge in drugače enostavno ni šlo.«

Dirka se je začela ob Rdečem morju, kjer so bile temperature blizu 30 stopinj Celzija. Nadaljevala se je v celino, kjer so temperature nižje. Tam se morajo tekmovalci pripraviti na mraz in dež.

»Na dveh etapah smo imeli dež, kar se ni zgodilo že zelo dolgo. Zelo važno je, da si pripravljen. Ko te zebe, izgubiš ogromno energije. In to lahko uniči tekmo. Zato je res važno, da te ne zebe,« pravi. 

Težave je imel tudi z navigacijo. Dvakrat se je izgubil, kar mu je vzelo veliko časa. GPS naprave, ki jih uporabljajo tekmovalci, so veliko bolj primitivne kot v naših avtomobilih. Če ima naprava tehnične težave, dobijo navigacijo na listu papirja. 

Pravi tudi, da moraš dirke lotiti taktično: »Če prehitiš skupino, ni nujno, da je to dobro, saj prvi utira pot in išče pravo smer. To je tudi mene potolko. Ker sem jih prehitel, sem se izgubil in nisem jih več dohitel. Na srečo sem to dirko kasneje vseeno dobil.«

Dakar poleg sposobnosti od tekmovalcev zahteva veliko potrpljenja, taktike, sreče in psihične moči. Marčič pravi, da je cilj vedno poln emocij, ne glede na to, kolikokrat si končal Dakar. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice