Foto: osebni arhiv David Berke
Najboljši je bil na svetovnem prvenstvu, v kategoriji do 90 kilogramov.

David Berke je v začetku meseca na svetovnem prvenstvu v Kopru postal svetovni prvak v kategoriji do 90 kilogramov.

Tekmovanje je bilo v okviru zveze International Bodybuilding and Fitness Federation, udeležilo pa se ga je kar 200 tekmovalcev iz dvajsetih držav.

»Mislim, da ne more nihče v nobenem športu kar tako pričakovati zmage na svetovnem prvenstvu,« razlaga novopečeni svetovni prvak in dodaja, da je zmage neizmerno vesel, saj je na tak način dobil potrditev, da se trud obrestuje.

Pomembno je, da si začrtaš okvirni tekmovalni plan

Udeležil se je že veliko tekmovanj, s katerih se je vrnil z dobrimi rezultati.

Leta 2021 je bil prvi na IBFF Universe v Budimpešti, drugi na evropskem prvenstvu IBFF v Mostarju in četrti na Bodysportu, ki je bilo v prestolnici Madžarske.

»Vedno si na začetku leta začrtam okvirni tekmovalni plan. Letos sem si v spomladanskem delu zadal regionalno tekmovanje National Physique Committee International Federation of Bodybuilding and Fitness v Budimpešti in nedavno minulo svetovno prvenstvo v Kopru,« razlaga David o svojem načrtu.

Uspehe je dosegal že v preteklosti, saj ima naslov državnega IBFF prvaka, zmago na mednarodnem open tekmovanju in drugo mesto na svetovnem prvenstvu IBFF. 

Različne kategorije tako za ženske kot za moške

Nekatere kategorije so vezane na starost - od juniorjev do mastersov, določene pa se razlikujejo med različnimi telesnimi tipi.

Poznamo različne kategorije od bolj estetskih, manj mišičastih pa vse do tistih, kjer je glavni atribut čim večja, skladna, proporcionalna in čista mišična masa. Različne kategorije obstajajo tako za ženske kot za moške.

Popularnost bodybuildinga (še) ni na ravni nogometa

Z bodybuildingom se je resneje začel ukvarjati po končani fakulteti in se v tem hitro tudi našel.

»Glede na mojo tekmovalno osebnost sem potreboval nekaj, v čemer se bom lahko še naprej razvijal, dokazoval in tekmoval,« razlaga Lendavčan.

Zelo redki ljudje na svetu lahko živijo izključno od bodybuildinga, saj ni tako popularen kot nogomet ali kateri drugi šport. Športno udejstvovanje pa mu nedvomno pomaga pri delu osebnega trenerja in tudi pri delu v prodajalni s proteinskimi dodatki.

Za telo so najpomembnejše beljakovine

Zelo pomembno je, da zaužije dovolj beljakovin, da se ima telo iz česa regenerirati. Poudarja, da mora biti vnos beljakovin konstantno visok.

Glede zaužitih kalorij se prilagaja različno. Pred tekmovanji vnos kalorij vedno zniža, da izgubi telesno maščobo in lahko tekmuje.

»Svojega menija ne morem opisati, saj se spreminja iz dneva v dan. Tekom let sem se naučil, da je najpomembnejši vnos beljakovin v odnosu na zaužite kalorije,« odgovori svetovni prvak na vprašanje, kako si ureja tedensko prehrano.

Poskuša se prehranjevati čim bolj raznoliko. Na njegovem jedilniku se pogosto znajdejo pusto meso, ribe, jajca, beljaki, krompir, toast, beljakovinski sladoled, beljakovinske ploščice in drugo.

»Navadno je tisto, kar si razlagate kot nekaj kar naj ne bi jedel, količinsko malo in kalorično veliko. Včasih pojem tudi kaj takega, vendar se temu skušam izogibati,« razlaga David o sladkih pregrehah in doda: »Raje jem drugo hrano, ki je prav tako okusna, enako kalorična in je lahko pojem več

Prostega časa mu zaradi obveznosti ostane bore malo

Prostega časa zaradi vseh obveznosti nima veliko, saj poleg intenzivnih treningov, hodi še v službo, deluje kot osebni trener, tu so pa še tudi domača opravila.

Povečini ima največ prostega časa konec tedna, ko ga pogostokrat preživi s svojo partnerko Ines, s katero imata sina.

»Hvaležen sem svoji partnerki Ines in celotni družini, ki nama pomaga,« priznava David, da mu pomoč najbližjih pomeni veliko.

Pomembno je, da se pri svojem načinu življenja zna veliko usklajevati, saj želi čim več časa preživeti s svojim sinom in partnerko ter se udeležiti večjih družinskih dogodkov.

»Za hobije ni časa. To, da se enkrat letno potapljam ali grem na kak sprehod, ne morem jemati kot ukvarjanje s športom,« še pravi David.

Starejše novice