V nedeljo, 20. novembra, se začenja svetovno nogometno prvenstvo v Katarju. Na svetovno prvenstvo se je uvrstilo 32 reprezentanc, naslov pa brani reprezentanca Francije, ki je pred štirimi leti v finalu premagala Hrvaško.

Svetovno prvenstvo v Katarju bo najdražje prvenstvo doslej. Izvedba prvenstva naj bi Katar stala okoli 191 milijard evrov, kar je 20-krat več, kot je stalo do sedaj najdražje svetovno prvenstvo v Rusiji, ki je stalo okoli 10,5 milijard evrov.

Ogromno smrtnih žrtev

Organizacija svetovnega prvenstva je bila Katarju dodeljena leta 2010, od takrat pa naj bi življenje izgubilo 6500 tujih delavcev iz Pakistana, Indije, Nepala, Bangladeša in Šrilanke.

Od tega naj bi okoli 200 nepalskih delavcev življenje izgubilo med letoma 2009 in 2017 zaradi izpostavljenosti pretirani vročini.

Točna številka preminulih delavcev, ki so pomagali pri organizaciji svetovnega prvenstva verjetno ne bo nikoli znana.

Organizacija, ki se ukvarja z varovanjem človekovih pravic, Human Rights Watch pa poroča, da katarske oblasti niso uspele raziskati vzrokov smrti več tisoč delavcev.

Po oceni Amnesty International, naj bi bila FIFA primorana izplačati okoli 423 milijonov evrov družinam preminulih in poškodovanih delavcev v Katarju.

Kritični tudi trenerji, igralci in drugi znani

Sepp Blatter, dolgoletni predsednik mednarodne nogometne zveze, je v intervjuju za Tages-Anzeiger med drugim dejal, da je bil proti izvedbi svetovnega prvenstva v Katarju.

 »Bil sem proti, a mi je Michel Platini dejal, 'kaj bi pa ti storil, če bi te poklical predsednik države?'« je povedal za švicarski dnevni časopis.

Do svetovnega prvenstva v Katarju je bil kritičen tudi trener Liverpoola Jürgen Klopp.

»Kako je mogoče, da je takrat bila zgolj zgodba o dodelitvi svetovnega prvenstva, čeprav je že takrat bilo jasno, kaj se bo zgodilo. Zdaj pa govorimo, da je težko zgraditi stadion med poletjem v Katarju, ko je zunaj 50 stopinj,« je med drugim dejal.

Nizozemska nogometna reprezentanca se je tako odločila, da bo v času svetovnega prvenstva v Katarju svoje drese namenila za dražbo, izkupiček pa v celotni namenila tamkajšnjim delavcem migrantom.

Rod Stewart zavrnil bogato ponudbo

Na kršenje človekovih pravic so se odzvali tudi številni znani, ki so zavrnili nastope na svetovnem prvenstvu ravno zaradi zgoraj omenjenih številk.

Med drugim so nastopanje zavrnili Dua Lipa, Melanie C in Rod Steward, ki naj bi zavrnil ček v višini enega milijona evrov.

Javno pa so izvedbo svetovnega prvenstva v Katarju kritizirali tudi komik Joe Lycett, novinarja Ian Hislop in Richard Madeley ter mnogi drugi.

Starejše novice