Slika je simbolična.
Pojavljajo se očitki, da rezervacije odpovedujejo, ker bi lahko zaslužili več.

Nemalo Slovencev se pri načrtovanju dopusta poslužuje uslug spletne strani Booking.com, ene največjih spletnih potovalnih agencij. Vsake toliko pa se zalomi.

Če se oseba z dvigom cene ne strinja, ji rezervacijo odpovejo.

Kar nekaj slovenskih uporabnikov družabnih omrežij je namreč delilo svoje neljube izkušnje – da jim je služba za stranke omenjene spletne potovalne agencije sporočila, da so njihove rezervacije – povečini gre za rezervacije, ki niso bile opravljene ravno nedavno – tako rekoč odpovedane. V ceni naj bi bila napaka, saj da je lastnik nastanitve zahteval dvig (pogosto gre za precejšen dvig) cene.

Če se oseba z dvigom cene ne strinja, ji rezervacijo odpovejo – v enem konkretnem primeru je bila rezervacija opravljena sedem mesecev prej.

Iz pričevanj slovenskih uporabnikov je razvidno, da tovrstno početje ni omejeno zgolj na turistične ponudnike iz sosednje Hrvaške.

Različni agenti

Skratka, dvig cene je lastniku namestitve omogočila omenjena spletna agencija, zato se velja, če se znajdete v takšni situaciji, pozanimati neposredno pri njej.

Vendar pa velja opozoriti, da se zna zgoditi, da boste imeli opravka z različnimi agenti, ki ne bodo imeli enakih predlogov, denimo novo rezervacijo, iskanje druge namestitve, kompenzacijo pri novi rezervaciji …

Na koncu se lahko zgodi, da si boste z njimi izmenjali lepo število sporočil in še vedno bili brez namestitve.

Proces naj začne gost

Booking ponudnikom namestitve omogoča, da goste obvestijo o odpovedi. Če je le mogoče, naj bo gost tisti, ki začne proces odpovedi, jim svetujejo. Če za odpoved zaprosi ponudnik, ima dve možnosti: odpoved v primeru neplačila v dogovorjenem času in odpoved v primeru drugih razlogov.

Skratka, gost dobi obvestilo, v katerem mora potrditi odpoved. Če se ne odzove, se mora ponudnik obrniti na službo za pomoč strankam.

Odraz stanja

In da še naslovimo očitke, da hrvaški ponudniki odpovedujejo starejše rezervacije, ker so vmes dvignili cene. Nobena skrivnost ni, da je na Hrvaškem prišlo do vsaj desetodstotne podražitve vseh izdelkov, inflacija pa je zadnje tri mesece minulega leta na Hrvaškem na letni ravni znašala prek 13 odstotkov, januarja pa 12,7 odstotka. 

Na Hrvaškem je prišlo do vsaj desetodstotne podražitve vseh izdelkov.

Tudi pregled turistične ponudbe na omenjeni spletni strani razkrije, da zanimanje očitno je in da je ponudba najbolj omejena ravno v cenovnem razponu od 50 do 100 evrov na noč, če govorimo o apartmajih. 

Svoje cene so za približno deset odstotkov dvignile tudi slovenske turistične agencije.

Starejše novice