Termin

Park prostoživečih živali v Vinatrovcih med 4. in 6 junijem 2018 organizira dneve odprtih vrat in vas vabi, da jih ob tej priložnosti obiščete in se jim pridružite na kateri izmed zanimivih delavnic. V parku si lahko ogledate veliko število ptic iz vsega sveta, veličastne žerjave različnih vrst, labode, gosi, race, tekače, plazilce, divje prašiče… Veliko izmed naštetih sodijo med svetovno ogrožene vrste.

Zaradi omejenega števila udeležencev na posameznih delavnicah vas naprošajo, da se za udeležbo na delavnico/e, predhodno prijavite na e-mail: [email protected]. Delavnice so brezplačne.

Spoznajte živalski svet malo drugače!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Program delavnic:

4. junij, ponedeljek
1 ANATOMIJA _ Od od jajca do ptice
- Delavnica obsega veliko teorije in še več praktičnih izkušenj.
- Slušatelji bodo spoznali razlike med jajcem ptic in plazilcev ter pogledali v sestavo in notranjost jajca.
- Naučili se bodo o posameznih delih okostja in še posebno bodo proučevali različne vrste kljunov, njihov namen, proučevali bodo različne vrste in oblike nog.
- Pogledali bodo v notranjost dihal, prebavil, sečil, spolovil in živčnega sistema.
- Naučili se bodo pisati s peresom, hkrati pa bodo prej dodobra spoznali kaj je pero, čemu služi in kako je sestavljeno.
- Ali je okus jajca kokoši kaj drugačen kot jajce druge ptice? Za popestritev slušatelji na koncu programa lahko spečejo jajce na oko ali palačinko.

2 - RAZLIKA MED POLJSKIM ZAJCEM (Lepus europeus), DIVJIM ZAJCEM (Oryctolagus cuniculus) IN DOMAČIM KUNCEM (različne pasme kuncev)
- Ta delavnica je mehka in kosmata, kar pomeni da ne bo samo govora o kuncih in zajcih ampak bodo le ti tudi aktivno sodelovali.
- Predstavljeni bodo kunci najrazličnejših pasem, življenje njihovih prostoživečih predstavnikov in bližnjih sorodnikov zajcev; pogledali bomo skozi zgodovino prostoživečih kuncev.
- Slušatelji bodo ljubiteljskega kunca spoznali od ušes do repa; njihovo obnašanje in življenjske navade.
- Pogledali bomo v knjigo Vodovnikova vesina avtorja Richarda Adamsa.

5. junij, torek
3 INVAZIVNE TUJERODNE VRSTE V SLOVENIJI – grožnja našim avtohtonim vrstam
- Invazivne tujerodne vrste povzročajo težave domorodnim vrstam, saj jih izpodrivajo, prenašajo tudi bolezni in parazite, na katere domorodne vrste niso odporne ali prilagojene. Vse to ogroža biotsko raznovrstnost. Ljudje imamo zaradi nekaterih vrst zdravstvene težave, na primer alergije, poškodbe kože. Nastaja tudi vse večja gospodarska škoda, saj zmanjšujejo pridelke, višji so stroški vzdrževanja javnih površin in funkcionalnih zemljišč stavb.
- Nekatere vrste smo ljudje naselili namerno, na primer zaradi lova, ribolova, kot okrasne rastline v vrtovih ali živali v ribnikih. Nenamerno, kot slepe potnike, jih prenašamo z drugimi semeni, rastlinami, plodovi, ki jih prinesemo iz drugih držav, z obleko, potujejo z balastno vodo v ladjah. Nekatere so pobegnile iz živalskih farm, druge smo spustili iz akvarijev.
- Na delavnici odgovarjamo na vprašanja: Kje je invazivnih tujerodnih vrst največ? Kako lahko človek razširja tujerodne vrste? Kakšne težave povzročajo?
- Narejene bodo praktične vaje, kjer bodo slušatelji spoznavali posamezne vrste; pogovarjali se bomo o možnih rešitvah.

4 POSPESTRITEV OKOLJA (enrichment) 5. junij, torek
- Na tej delavnici bomo izdelovali različne izdelka za živali v ujetništvu.
- Po končani delavnici ne bo živali, ki ne bi dobila popestritve v svojem bivalnem okolju.
- Seveda bomo učinkovitost uporabe narejenih izdelkov proučili na praktični izvedbi – opazovanje živali in ocena reakcije bo glavna tema pogovora
- Naučili se bomo obvladati vsa čutila, ki jih imamo, hkrati pa bomo na koncu tudi bolje razumeli živali in njihovo potrebo po igri v oborah in zaprtih prostorih.

6. junij, sreda
5 DOBROBIT ŽIVALI
- Kaj je dobrobit živali? Zakaj je pomembno, da se o njej pogovarjamo?
- Ob sprehodu po parku bomo ugotavljali pozitivne in negativne parametre bivanja v ujetništvu.
- Poigrali se bomo z miselnimi vzorci in reševali zapletene primere negativne dobrobiti.
- Delavnica bo filozofsko obarvana, saj bomo govorili tudi o etičnih načelih.
- Ne bo manjkalo najrazličnejših miselnih igric in tekmovanj kdo ima in kdo nima prav.

6 CITES – ogrožene rastlinske in živalske vrste s poudarkom na pticah
- Izredno zanimivo predavanje, ki govori o izumiranju vrst in vzrokih ki pripeljejo do tega.
- Na praktičnih primerih ilegalne trgovine se bomo pogovarjali kam in za kakšne namene uporabljamo živali in izdelke iz njih. Pogovarjali se bomo o slonih in slonovini, nosorogih, tigrih, medvedih, opicah, papigah, ujedah, o divjem lovu, alternativni medicini, kulinariki in visoki modi…
- Na delavnici bomo v živo predstavili posamezne izdelke in nekatere žive živali.
- Narejene bodo praktične vaje, kjer bodo slušatelji spoznavali kaj lahko in kaj ne smejo pripeljati iz posameznih dežel; pogovarjali se bomo o možnih rešitvah.
- V delavnico so vključene tudi ogrožene vrste rastlin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?