Zaradi covida-19 je v Evropi ostalo neodkritih skoraj milijon novih primerov raka, kažejo podatki Evropske organizacije za boj proti raku. V organizaciji ob tem pozivajo vse pristojne k ukrepanju, da ne bo covid še naprej zaviral boja proti raku.

Kot so opozorili v sporočilu za javnost, je bilo zaradi pandemije opravljenih približno 100 milijonov presejalnih testov za raka manj, kot bi pričakovali, kar pomeni zamik pri odkrivanju raka in s tem povezane višje stadije ob diagnozi ter slabše preživetje bolnikov.

Poleg tega vsakega drugega posameznika, ki je imel simptome, sumljive na raka, pristojni niso pravočasno napotili na ustrezno diagnostiko.

Navsezadnje pa vsak peti posameznik še vedno ne prejema kirurškega ali sistemskega zdravljenja, ki ga potrebuje.

»Epidemija covida-19 nas je ponovno opozorila na vrzeli, ki jih imamo pri celovitem in celoživljenjskem obravnavanju kroničnih bolezni. Zapolnitev teh vrzeli, odzivanje na potrebe bolnikov na vseh ravneh in v vseh okoljih ter vzpostavitev varoval, da se nam grožnje celovitemu obravnavanju naših bolnikov ne bodo ponavljale, so najbolj pomembne naloge v obdobju po epidemiji,« je dejal koordinator evropskega projekta skupnega ukrepanja na področju zdravstvenih politik o raku Tit Albreht.

Organizacija je zato zagnala kampanjo Čas je za ukrepanje, s katero pozivajo javnost, onkološke bolnike, oblikovalce politik in zdravstvene delavce k ukrepanju, da ne bo covid-19 še naprej zaviral boja proti raku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice