Rajka Fajta, ravnatelja Elektro in računalniške šole Ptuj, je nedavno pričakala pošta z neprijetno vsebino.

Rajko Fajt, ki sicer opravlja ravnateljsko funkcijo na Elektro in računalniški šoli Ptuj, ki je del Šolskega centra Ptuj je nedavno prejel pošto z neprijetno vsebino. Prejel je poziv pred tožbo. 

Poziv pred tožbo je bil na Fajtovo ime poslan s strani odvetnice staršev dijaka, ki ni želel upoštevati navodil, vezanih na zaščito pred okužbami s koronavirusom. 

Maske so namreč v srednjih in osnovnih šolah obvezne. Izjema so le učenci osnovnih šol nižjih razredov, a izključno, ko so v matičnem razredu. Maske morajo prav tako nositi profesorji, učitelji in drugo osebje na šolah. 

Rajko Fajt: »Starši dijaka očitno spadajo v skupino državljanov - anticepilcev«

Rajko Fajt je za Ptujinfo povedal, da so starši dijaka ocenili, da v šolah nimajo zakonskih osnov za zahtevanje nošnje mask in upoštevanje ukrepov v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in šolskega ministrstva. 

Pojasnil je še, da dijak, kljub nenehnemu opozarjanju učiteljev, ni upošteval navodil vezanih na zaščito pred okužbami. S temi navodili so bili dijaki sicer seznanjeni prvi dan pouka v tem šolskem letu, doda Rajko Fajt. 

»Razredničarka je dijaka pripeljala k meni na razgovor. Še enkrat sem ga opozoril na določila vezana na zaščito pred okužbo - predvsem v smislu, da zaščiti predvsem samega sebe,« za Ptujinfo pove Rajko Fajt, ravnatelj šole. 

Doda tudi, da je dijaka seznanil z izjemami, kot na primer, da lahko zdravnik specialist zaradi težav z dihali izda ustrezno potrdilo. En tak primer imajo tudi na Elektro in računalniški šoli, kjer je Fajt ravnatelj, in takemu dijaku omogočajo sedenje na večji razdalji. 

Dijaka, ki pravil ni upošteval, pa je Fajt opozoril tudi, da obstaja možnost izobraževanja na daljavo in možnost sklenitve pedagoške pogodbe. 

»Vpričo dijaka in razrednika sem o pogovoru seznanil očeta in predlagal strpen pogovor doma z dijakom, v smislu spoštovanja ukrepov. Žal, je tudi s strani očeta sledilo prepričanje, da nimamo osnove od dijaka zahtevati nošenja mask, da posegamo v osebnost oziroma integriteto dijaka, da bodo iskali odgovore po sodni poti ...,« doda Rajko Fajt. 

Poziva pred tožbo pa sicer ni dobil noben drug profesor ali profesorica dijaka. Pri tem Fajt doda, da dijaki na šoli na splošno upoštevajo pravila nošnje mask, prav tako pravila upoštevajo zaposleni. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice