Opolnoči so začasno, predvidoma za 30 dni, zaprli hrvaške mejne prehode za potniški promet. Kakšno je stanje na največjem mejnem prehodu v Podravju?

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zastoj tovornih vozil na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški dolg okoli tri kilometre. To je precej manj kot pred dnevi, ko je kolona tovornjakov segala okoli 14 kilometrov daleč, vse do priključka v Dražencih.

Vozniki tovornjakov povedo, da za prestop na Hrvaško v povprečju čakajo dve do tri ure.

Zastoja osebnih vozil ni. Javnost je torej o zaprtju hrvaških meja za potniški promet dobro obveščena.

Vrnitev domov je še vedno mogoča

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je po poročanju STA pojasnil, da bodo državljanom članic Evropske unije na Hrvaškem omogočili vrnitev domov. Podobno bodo tudi hrvaške državljane, ki so bili v tujini, ob obveznem ukrepu 14-dnevne izolacije, spustili nazaj v domovino.

Potniki iz držav članic Evropske unije bodo na Hrvaško lahko vstopili le s potrdilom notranjega ministra in na predhodno priporočilo hrvaškega zavoda za javno zdravstvo.

Če Hrvaška ni ciljna država, prevoz poebej organizirajo

Tuji državljani bodo na Hrvaško lahko vstopili, če so v tranzitu, vendar bodo njihov prevoz čez Hrvaško posebej organizirali.

Izjeme bodo med drugim veljale za zdravstvene delavce in znanstvenike, diplomate in predstavnike mednarodnih organizacij, pa tudi za voznike tovornjakov in dnevne migrante, poroča STA.

Hrvaška sprejema tudi številne druge preventivne ukrepe

Na Hrvaškem so opolnoči za 30 dni zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in higienskimi potrebščinami. Zaprli so tudi vse ostale objekte za storitve, ki niso nujno potrebne, pa športne in kulturne objekte.

Prepovedali so vse javne shode, vključno z verskimi dogodki. Javni prevoz za zdaj poteka brez posebnih omejitev.

Na Hrvaškem so včeraj zabeležili 87 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Največ primerov, 41 okuženih, je v Zagrebu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice