Slika je simbolična.
Hrvaška bo 1. januarja 2023 postala 20. članica evrskega območja. Menjalni tečaj kune bo pri 7,5 kune za evro.

Finančni ministri članic Evropske unije so sprejeli tri končne pravne akte, ki so potrebni, da bo Hrvaška s 1. januarjem 2023 uvedla evro. Med njimi je tudi odločitev o menjalnem tečaju. 

Menjalni tečaj so postavili pri 7,53450 kune za evro.

Hrvaška se s tem pridružuje evrskemu območju, ki ima danes več kot 340 milijonov prebivalcev.

»Rad bi čestital kolegu Zdravku Mariću in vsej Hrvaški, da je postala 20. država, ki se je pridružila območju evra. Uvedba evra ni tekma, ampak odgovorna politična odločitev,« je dejal češki finančni minister Zbynek Stanjura, čigar država trenutno predseduje Svetu Evropske unije.

Kaj sledi? 

Hrvaška je s tem izpolnila enega od dveh preostalih strateških ciljev vstopa v globlje integracije v Evropsko unijo. Drugi je vstop v schengensko območje, o katerem bodo najverjetneje odločali jeseni. 

Štiri mesece pred prihodom evra, v začetku septembra, se bo na Hrvaškem začelo obvezno dvojno označevanje cen v kunah in evrih.

To so ključni datumi: 

  • 5. september 2022 - začne se obdobje dvojnega označevanja cen
  • 1. januar 2023 - evro postane zakonito plačilno sredstvo v Republiki Hrvaški
  • 1. januar 2023 do 14. januar 2023 - obdobje dvojnega obtoka (uporabljata se kuna in evro)
  • 1. januar 2024 - preneha obveznost dvojnega označevanja cen

Kovanci bodo izdelani na Hrvaškem

Bankovci bodo izposojeni pri Evropski centralni banki, kovanci pa bodo izdelani na Hrvaškem, saj so na hrbtni strani kovancev prikazani nacionalni simboli držav članic.

Na vseh hrvaških kovancih bo ozadje šahovnica. Na dvoevrski kovanec bodo Hrvati dali zemljevid, na evrskega pa kuno. Na kovancih, vrednih 50, 20 in 10 centov, bo upodobljen Tesla. Na bakrenih kovancih pa bo glagolica. 

Starejše novice