Svetovna zdravstvena organizacija je danes posvarila pred prenagljenim sklepanjem glede nove različice novega koronavirusa, ki so jo odkrili v Indiji. Svetovna zdravstvena organizacija je za zdaj ni uvrstila med skrb vzbujajoče.

Tiskovna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije je sporočila, da v tem trenutku ni jasno, v kolikšni meri je na novo odkriti indijski sev prispeval k hitremu porastu okužb v Indiji v zadnjih mesecih. Po njenih besedah bi lahko k temu prispevali številni dejavniki, med drugim festivali in drugi dogodki z množično udeležbo. Pomemben dejavnik v epidemiološki situaciji v Indiji pa bi bila lahko tudi britanska različica virusa.

Svetovna zdravstvena organizacija je različice virusa, ki so jih odkrili v Veliki Britaniji, Južni Afriki in Braziliji, uvrstil med skrb zbujajoče. Po metodologiji Svetovne zdravstvene organizacije se med takšne uvrstijo različice, ki se hitreje širijo, povzročajo resnejši potek bolezni, obidejo imunski sistem ali zmanjšajo učinkovitost obstoječega zdravljenja.

V Indiji so v preteklem dnevu sicer potrdili več kot 350.000 novih okužb, kar je rekordno dnevno število v svetovnem merilu. Obenem so potrdili 2812 smrti zaradi covida-19, kar je prav tako največ od začetka pandemije pred več kot letom dni.

Doslej se je sicer v tej državi z novim koronavirusom po podatkih spletne strani Worldometer okužilo 17,3 milijona ljudi, 195.123 jih je umrlo. Po ZDA je Indija tako v pandemiji druga najbolj prizadeta država na svetu.

Indijski zdravstveni sistem pod bremenom ogromnega števila covidnih bolnikov razpada. Grozljive zgodbe o bolnikih, ki umirajo na ulicah, in pomanjkanju kisika zanje so v mednarodni skupnosti sprožile val obljub o pomoči v cepivih, zdravilih, ventilatorjih in kisiku ter zaščitni opremi.

Na severu Italije že potrdili indijsko različico

Oblast na severu Italije so včeraj sporočile, da so potrdili dva primera indijske različice nove koronavirusa. Okužbo so potrdili pri očetu in hčeri, ki sta se vrnila iz Indije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Danes imamo v Bassanu prva bolnika, dva Indijca,« je sporočil predsednik dežele Benečije Luca Zaia.

Bolnika so identificirali kot očeta in odraslo hči, indijskih korenin, ki sta bila na poti v Indiji. Trenutno sta v domači izolaciji.

Že pred tem so prejšnji mesec potrdili indijsko različico v Toskani. Italijanska vlada pa je v nedeljo preventivno prepovedala prihode v državo za vse, ki so bili v preteklih 14 dnevih v Indiji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice