Slika je simbolična.
Raziskovalci so v številnih vsakdanjih živilih odkrili rakotvorne kemične spojine, imenovane nitrozamini, ki bi lahko predstavljale tveganje za zdravje potrošnikov.

Nitrozamini so bili odkriti v suhem mesu, predelanih ribah, kakavu, pivu in drugih alkoholnih pijačah, je sporočila Evropska agencija za varnost hrane.

Deset nitrozaminov, ki se živilom ne dodajajo namerno, lahko pa nastanejo med pripravo in predelavo, je rakotvornih in tudi genotoksičnih.

To pomeni, da lahko poškodujejo deoksiribonukleinsko kislino oziroma DNK, je pokazala nova študija, ki jo je izvedla Evropska agencija za varnost hrane in jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Naša ocena kaže, da je stopnja izpostavljenosti nitrozaminom v živilih za vse starostne skupine prebivalstva Evropske unije zaskrbljujoča za zdravje,« je izsledke raziskave komentiral Dieter Schrenk iz Evropske agencija za varnost hrane.

»Na podlagi raziskav na živalih smo ocenili, da je pojavnost tumorjev na jetrih pri glodavcih najbolj kritičen učinek na zdravje,« je dodal.

K izpostavljenosti nitrozaminom najbolj prispeva meso

Nitrozamini so bili med drugim odkriti v suhomesnatih izdelkih, predelanih ribah, pivu ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijačah, siru, sojini omaki, oljih, predelani zelenjavi in človeškem mleku.

Tudi toplotna obdelava povzroča in povečuje vsebnost teh snovi v živilih, je navedeno v povzetku raziskave, objavljenem na spletni strani agencije.

Skupina živil, ki najbolj prispeva k izpostavljenosti nitrozaminom, je meso, so poudarili ob tem.

Kot je pojasnil Schrenk, je bil v raziskavi uporabljen najslabši možni scenarij ob predpostavki, da lahko vsi nitrozamini, odkriti v hrani, povzročijo raka kot najbolj škodljivo obliko te spojine - »čeprav je to malo verjetno«.

Na agenciji so ob tem dodali, da obstajajo vrzeli v znanju o prisotnosti nitrozaminov v nekaterih skupinah živil.

Evropska agencija za varnost hrane ob tem svetuje uravnoteženo prehrano s široko paleto živil, da bi zmanjšali uživanje nitrozaminov. Agencija bo svoje mnenje posredovala Evropski komisiji, ki bo o morebitnih ukrepih za obvladovanje tveganja razpravljala z državami članicami, še navaja AFP.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice