Slika je simbolična.
Za starejše od 60 let priporočajo drugi poživitveni odmerek.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni in Evropska agencija za zdravila sta danes zaradi ponovnega povečanja števila okužb s covidom-19 objavila posodobljena priporočila za cepljenje.

»Ne smemo več izgubljati časa« 

Med drugim priporočata drugi poživitveni odmerek cepiva za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let.

»Ob ponovnem povečanju števila primerov in hospitalizacij ob vstopu v poletno obdobje pozivam ljudi, da se čim prej cepijo in prejmejo poživitveni odmerek,« je dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

»Ne smemo več izgubljati časa,« je dodala v izjavi, ki sta jo objavila Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni in Evropska agencija za zdravila.

Agenciji sta že aprila priporočili drugi poživitveni ali četrti odmerek za osebe, starejše od 80 let.

Kyriakidesova je države članice danes pozvala tudi, naj nemudoma uvedejo drugi poživitveni odmerek za vse starejše od 60 let in vse ranljive skupine.

Evropski uniji grozi začetek razširjenega vala koronavirusa

Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni Andrea Ammon je dodala, da trenutno beležijo naraščajočo stopnjo pojavnosti primerov okužb s covidom-19 ter naraščajoč trend sprejema v bolnišnice in enote intenzivne nege v več državah, kar je predvsem posledica različice omikron BA.5.

Ammonova je dodala, da Evropski uniji grozi začetek razširjenega vala novega koronavirusa in poudarila, da je v regiji še vedno preveč posameznikov, ki jim ob okužbi grozi hud potek bolezni, zato jih je potrebno čim prej zaščititi.

Vendar pa sta agenciji tudi sporočili, da trenutno ni potrebe, da bi drugi poživitveni odmerek prejele osebe pod 60 let, ki niso izpostavljene večjemu tveganju za hud potek bolezni, vključno s tistimi, ki delajo v zdravstvu ali v domovih za ostarele.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je število primerov okužbe z novim koronavirusom od konca maja močno povečalo v večjem delu Evrope.

Število novih dnevnih primerov v evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije, ki obsega 53 držav in regij, vključno z nekaterimi v Srednji Aziji, je v petek preseglo 675.000.

Komentarji (1)

tco (ni preverjeno)

zakaj saj zbolevajo tudi 3x cepljeni??

Starejše novice