Fotografija je simbolična.
Raziskava o prisotnosti kemikalij v urinu Evropejcev je prinesla skrb vzbujajoče rezultate.

Mreža Zero Waste Europe je razkrila, da škodljive kemikalije iz prehranske embalaže prehajajo tudi v človeška telesa.

V raziskavi so analizirali 52 vzorcev urina posameznikov iz Slovenije, Španije, Belgije, Bolgarije, Latvije in Portugalske. Vzorce so testirali na norveškem Inštitutu za javno zdravje in analizirali na Univerzi v Barceloni.

Vzorce so testirali na prisotnost kemikalij, ki so pogosto uporabljene v plastični embalaži za enkratno uporabo. Med njimi so tudi ftalati in fenoli, ki so povezani z rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi ter vplivajo na reproduktivni in imunski sistem.

Izmed 28 analiziranih kemikalij so jih v vzorcih v povprečju našli 20,5, od tega najmanj 18 in največ 23 v posameznem vzorcu. Raziskovalci poudarjajo, da nas morajo rezultati skrbeti predvsem zaradi generalne izpostavljenosti celotne populacije, saj varnih mejnih vrednosti ni.

Vsi slovenski vzorci so vsebovali 14 od 17 testiranih ftalatov in vsaj pet od 11 testiranih fenolov. 

Izdelkov s temi oznakami se izogibajte

V društvu Ekologi brez meja so poudarili: »Dejstvo je, da je trenutna evropska zakonodaja na področju materialov za stik z živili zastarela in nezadostna do te mere, da ne ščiti več zdravja Evropejcev in Evropejk. To priznava tudi Evropska komisija, ki je v začetku leta predlagala revizijo.«

Dodali so, kako se lahko do zaostritve zakonodaje potrošniki pred nevarnimi kemikalijami zaščitijo sami: »Z izborom naravne kozmetike in čistil, uživanjem sveže in čim manj embalirane hrane ter izogibanjem izdelkov iz PVC (označeni s številko 3, ♵) in polikarbonata (PC).«

Kemikalije lahko iz embalaže prehajajo v živila

Plastična embalaža vključuje široko paleto kemikalij. Kljub temu veliko od 12.000 kemikalij, ki se po vsem svetu uporabljajo za proizvodnjo materialov za stik z živili (več kot 8.000 v Evropi), ni bilo ustrezno preizkušenih glede toksičnosti. Dodatno težavo predstavlja tako imenovani koktajl efekt, saj nekatere spojine med sabo delujejo sinergistično.

Te namerno dodane kemikalije in 30.000 do 100.000 nenamerno dodanih snovi imajo potencial za migracijo v živila iz različnih materialov za stik z živili, zlasti embalaže živil.

V plastični embalaži potencialno najdemo čez 4000 različnih spojin. Med njimi je bilo 68 spojin prepoznanih kot še posebej nevarnih za okolje in 63 prepoznanih kot še posebej nevarnih za človeško zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice