Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je že napovedal pripravo sedmega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije, pri čemer se je dotaknil tudi vprašanja sproščanja ali dodatnega zaostrovanja ukrepov.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili minister za finance Andrej Šircelj, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 7515 testih potrdili 2217 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 29,50-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1192 pacientov, 202 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 96 oseb, kar 40 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

Vladni govore pri tem poudarja, da je zelo verjetno, da bo jutri Pomurje prevzelo štafeto najbolj okužene regije od Gorenjske. Incidenca v Pomurju je že presegle 1500 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14-dneh, na Gorenjskem pa je iz 2000 že padla pod 1600.

Podatki še vedno kažejo, da se reprodukcijsko število, R, še naprej umirja, kar je spodbudno.

V Murski Soboti velika težava kadrovska in prostorska stiska

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar je v svoji predstavitvi poudaril, da se razmere v njihovi bolnišnici zaostrujejo, vendar so do danes lahko zadostili vsem pacientom. Tako imajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota trenutno 144 pacientov s koronavirusom, pri čemer je 23 pacientov na intenzivnem covid oddelku.

Velik problem je tudi kadrovska stiska, tako se je od začetka jeseni s koronavirusom v omenjeni bolnišnici okužilo 116 delavcev, od tega se jih je 30 že vrnilo. Tako je trenutno zaradi covida-19 v Splošni bolnišnici Murska Sobota še vedno 80 odsotnih delavcev, poleg tega je več kot sto delavcev odsotnih zaradi drugih bolezenskih stanj.

Grabar pri tem poudarja, da so potrebni izjemni napori zato, da lahko zadostijo potrebam vseh pacientov. Samo v jesenskem času so v bolnišnici sprejeli že 295 pacientov s koronavirusom, saj so predhodno sprejemali tudi paciente iz drugih predelov severovzhodne Slovenije, takšno početje pa jim je trenutno onemogočeno.

»Zadnje štiri tedne ne moremo sprejeti nikogar več, zato smo zelo hvaležni vsem, ki so pripravljeni sprejeti naše paciente,« pravi Grabar in dodaja, da so samo včeraj morali v druge bolnišnice premestiti 22 pacientov. Prav iz tega razloga Grabar poziva k previdnosti, odgovornosti in upoštevanju ukrepov.

Predhodni paketi ukrepov so se izkazali za učinkovite

Vlada Republike Slovenije je na sinočnji dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 oziroma tako imenovani PKP6.

Novosti, ki jih prinaša PKP6 sta predstavila minister za finance Andrej Šircelj in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Po besedah finančnega ministra je glavni cilj zakona varovanje zdravja in življenj ljudi, poleg tega pa zagotavljanje likvidnosti gospodarskim subjektom ter omilitev in odpravljanje posledic, ki jih ima novi koronavirus na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva in zdravstvenega varstva.

»Ukrepi za ohranjanje delovnih mest so nujni,« pravi Šircelj in dodaja, da so se ukrepi v prvih petih paketih izkazali za učinkovite. To kažejo tudi podatki o nezaposlenosti, saj je bilo maja letošnjega leta v Sloveniji 90.000 nezaposlenih, oktobra pa je število padlo na 83.000.

Predlog zakona med drugim prinaša subvencioniranje gospodarskih subjektov za čakanje zaposlenih na delo, podaljšanje moratorija na kredite, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, oprostitev plačila davka na dodano vrednost od dobav in pridobitev zaščitne in medicinske opreme znotraj Evropske unije, financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve, delno nadomestitev fiksnih stroškov prizadetim gospodarskim subjektom, odlog plačila najemnine za najemnike poslovne stavbe ali poslovnega prostora, zagotavljanje zdravstvenih storitev in kapacitet.

Sproščanja ukrepov še za zdaj ni na vidiku

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je uvodoma že napovedal pripravo sedmega paketa oziroma sedmega zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19. 

Počivalšek pravi, da so se v šestem paketu poleg ukrepov, ki pomagajo celotnemu gospodarstvu, še posebej osredotočili na težave najbolj prizadetih panog in malega gospodarstva, ki je najbolj ranljivo. Poleg ukrepov subvencioniranja čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državnih poroštev za bančne kredite, pa v šestem paketu na novo uvajajo tudi ukrepe, s katerimi bodo podjetjem delno pokrili njihove fiksne stroške. Ključni ukrep PKP6 je torej po besedah Počivalška povračilo fiksnih stroškov.

Pri tem se je Počivalšek dotaknil tudi sproščanja nekaterih ukrepov oziroma posledičnega dodatnega zaostrovanja ukrepov, kot to napoveduje zdravstveni minister Gantar. »Kriza je zdravstvena in ekonomska, zato je potrebno pri sprejemanju ukrepov nujno iskanje kompromisov. Zdravstvo je na prvem mestu, vendar se kot gospodarski minister počutim nelagodno ob vsakem ukrepu zapiranja oziroma prepovedi dejavnosti. Vendar, najprej se morajo številke znižati, šele potem bomo govorili o sproščanju ukrepov,« pravi gospodarski minister.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice