Slika je simbolična (vir: Wikipedia, CDC's Public Health Image Library).
Na Dunaju je bil ponoči zaradi suma na bolezen opičjih koz hospitaliziran nek 35-letnik, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu.

Dokončna diagnoza naj bi bila po napovedih znana najkasneje v ponedeljek zjutraj, a moški kaže tipične simptome, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu.

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo.

Avstrijske zdravstvene oblasti so sicer že v petek sporočile, da bodo po pozivu Svetovne zdravstvene organizacije v začetku tedna začele s sledenjem vseh stikov okuženih.

Odločitve o tem, ali bo opičje koze po novem treba obvezno prijaviti ter ali bodo morali okuženi v karanteno, medtem še ni, je pa v rokah Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni.

Opičje koze potrdili že v več evropskih državah

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah.

Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe.

Kot navedbe vodje britanske agencije za varnost Susan Hopkins navaja nemška tiskovna agencija dpa, zdaj na dnevni bazi beležijo lokalne prenose, ki niso povezane s potovanji v zahodno Afriko, kjer je bolezen opičjih koz endemična.

Starejše novice