Slika je simbolična.
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na porast debelosti v Evropi, kjer ima že skoraj četrtina prebivalcev prekomerno težo, s čimer je povezanih več kot 1,2 milijona smrti letno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih iz nove raziskave Svetovne zdravstvene organizacije, evropska regija v zadnjih 50 letih beleži 138-odstotno porast debelosti, ki je povezana z nizom rakavih obolenj in kardiovaskularnih bolezni.

Delež prekomerno težkega in debelega prebivalstva dosega epidemične ravni in še narašča, so opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

Debelost povzroča vsaj 13 različnih vrst raka in je verjetno odgovorna za vsaj 200.000 novih primerov raka, so še zapisali v poročilu.

Ocenjuje se, da sta prekomerna teža in debelost odgovorni za več kot 1,2 milijona smrti letno oziroma več kot 13 odstotkov vseh smrti v evropski regiji.

Že podatki iz leta 2016 so kazali na to, da je 59 odstotkov odraslih bilo prekomerno težkih, medtem ko je bilo še leta 1975 prekomerno težkih le 40 odstotkov odraslih.

Evropska regija po debelosti le še za Amerikama

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji ugotavljajo, da je zdravstveno sliko še dodatno poslabšala pandemija covida-19, saj so ljudje v času zaprtij javnega življenja več sedeli in se slabše prehranjevali.

Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Hans Kluge je ob tem še poudaril, da so prekomerno težki in debeli posamezniki tudi pogosteje imeli težji potek koronavirusne bolezni.

Organizacija je ob tem pozval k spremembam politik, ki naj promovirajo zdrav življenjski slog. Med predlogi je tako najti obdavčenje sladkanih pijač in subvencioniranje zdrave hrane ter omejevanje oglaševanja nezdrave prehrane otrokom.

Ob tem so avtorji raziskave poudarili, da so vzroki za sedanje stanje »mnogo bolj kompleksni kot zgolj to, da gre ta kombinacijo nezdrave prehrane in fizične neaktivnosti«. Pomemben faktor, unikaten za moderno Evropo, je tudi dejstvo, da gre za visoko digitalizirano družbo.

Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije, v kateri je 53 držav, po deležu debelosti med prebivalstvom zaostaja le še za Amerikama.

Starejše novice