Foto: Bobo
Svet si najbolj prizadeva zajeziti pandemijo covida-19 in v tej luči bodo ravno cepiva odigrala ključno vlogo. Zato evropska unija vseskozi podpira raziskovalce na poti k razvoju cepiv in učinkovitega zdravljenja.

Evropska komisija je 21. decembra 2020 izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom BioNTecha in Pfizerja. To je omogočilo 27 članicam Evropske unije, da so 27. decembra pričele s cepljenjem. 6. januarja 2021 je bilo odobreno drugo cepivo, ki ga je razvila Moderna. 

Tretje cepivo AstraZeneca

Švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in Univerza v Oxfordu sta vložila prošnjo za pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti covidu-19. Evropska unija je za cepivo AstraZeneca, torej tretje cepivo, ki naj bi dobilo pogojno dovoljenje v Evropski uniji, naročila 400 milijonov odmerkov tega cepiva. Odločitev o dovoljenju naj bi Ema sprejela do 29. januarja. 
 
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prošnjo AstraZeneca označila za dobro novico in na svojem Twitterju zapisala, da bo Ema preučila varnost in učinkovitost cepiva.

»Ko bo cepivo dobilo pozitivno znanstveno oceno, bomo delali s polno hitrostjo, da odobrimo njegovo uporabo v Evropi,« je še tvitnila.

Komisija razširja portfelj cepiv

Evropska komisija je že podpisala pogodbe s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac in Moderna. Zaključila je tudi pripravljalne pogovore s podjetjem Novavax ter s francoskim podjetjem Valneva za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19.

Predvidena pogodba z Valnevo bi zagotovila možnost, da vse države članice Evropske unije kupijo cepivo in ga tudi darujejo državam z nižjim in srednjim dohodkom ali preusmerijo evropskim državam.

Pričakuje se, da bo imela komisija, potem ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito proti covid-19, pripravljen pogodbeni okvir za začetni nakup 30 milijonov odmerkov in možnost nakupa nadaljnjih 30 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic Evropske unije.

Nabava cepiv preko Evropske unije je za Slovenijo prednost

Slovenija ima do konca leta zagotovljenih 2,27 milijona odmerkov cepiv, kar zadostuje za cepljenje 1,13 milijona ljudi. Nekaj manj kot 1,8 milijona odmerkov cepiva bo dobila od proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

Kot je ob predstavitvi strategije cepljenja v Sloveniji povedal Janez Janša, je to, da je Slovenija del naročil v sklopu Evropske unije, za nas le prednost, saj smo tako prišli do večjih količin cepiv in zmernejših cen. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice