Vir: posnetek zaslona
Obiskovalci Ikee so zaradi obvezne karantene zbežali iz trgovine.

V Šanghaju sta v petek in soboto med obiskovalci trgovine Ikea in trgovskega centra povzročila paniko suma okužbe z novim koronavirusom.

Kupci so iz trgovin, kjer naj bi odkrili primera, bežali, saj jim je zaradi rizičnih stikov grozila obvezna karantena. Osebje jih je poskušalo zapreti v trgovine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetkih, ki so jih objavili na družbenih omrežjih in jih je preverila AFP, je videti majhno skupino osebja, oblečenega v osebno zaščitno opremo, ki je poskušala zapreti glavna vrata trgovskega centra, potem ko so tamkajšnjega uslužbenca prepoznali kot tesen stik okuženega z novim koronavirusom.

Na posnetku se velika množica prebije mimo osebja in beži iz stavbe, medtem ko mimoidoči prizor snemajo z mobilnimi telefoni.

Podobni prizori so se v soboto odvijali v trgovini Ikea v šanghajskem okrožju Xuhui, ko so pristojne oblasti zaradi odkritja posameznika, ki je imel bližnji stik z okuženo osebo, skušali zapreti stranke v trgovino.

Nezadovoljstvo je izbruhnilo tudi na južnem otoku Hainan, kjer je v začetku avgusta v letoviškem mestu Sanya zaradi izbruha koronavirusa obtičalo več kot 80.000 turistov. Tamkajšnji potniki so protestirali, prejšnji konec tedna pa je bilo na družbenih omrežjih po poročanju AFP videti množice, ki so na ulicah pozivale lokalne voditelje, naj se z njimi sestanejo.

Strategija države, ki si prizadeva popolnoma izkoreniniti okužbe s koronavirusom, vključuje hitre zapore javnega življenja in karantene, ukrepi pa so v nekaterih mestih sprožili zaskrbljenost in jezo.

25 milijonov prebivalcev Šanghaja, največjega kitajskega mesta, se od začetka letošnjega leta, ko je bilo mesto zaradi izbruha koronavirusa dva meseca zaprto, spopada s strogimi pravili za omejevanje okužb.

Ukrepi so med zaprtjem ovirali gospodarstvo, nekateri prebivalci pa so poročali o težavah pri dostopu do hrane in zdravstvene oskrbe. Izbruhnili so tudi protesti nezadovoljnih prebivalcev.

Starejše novice