Slika je simbolična.
Unicef je objavil poročilo, ki razkriva zmanjšanje ravni rutinskega cepljenja otrok. 67 milijonov otrok na svetu ni rutinsko cepljenih za zaščito proti otroškim nalezljivim boleznim, ki jih je mogoče preprečiti.

Med njimi je 48 milijonov takih, ki niso prejeli niti enega rutinskega cepiva, opozarjajo pri organizaciji.

Unicefovo poročilo z naslovom Položaj otrok v svetu 2023: Cepljenje za vsakega otroka razkriva, da je med letoma 2019 in 2021 67 milijonov otrok v celoti ali delno izpustilo cepljenje proti otroškim nalezljivim boleznim.

Razlogov za to je po navedbah Unicefa več - od motenj v izvajanju storitev zaradi preobremenjenih zdravstvenih sistemov in preusmerjanja virov v sanacijo kriznih razmer, pa do konfliktov, krhkih gospodarstev in zmanjšanja zaupanja staršev v cepiva.

Slednje je tudi posledica negotovosti ob odzivu na pandemijo covida-19, vse večjega dostopa do zavajajočih informacij, upada zaupanja v strokovnjake in politične polarizacije.

Povečujejo se primeri okužb z ošpicami in otroško paralizo

Pri Unicefu opozarjajo, da otroci, rojeni tik pred ali med pandemijo covida-19, zdaj presegajo starost, ko se jih običajno cepi, kar pomeni, da bo treba hitro nadoknaditi zamujena cepljenja, če želimo preprečiti izbruhe smrtonosnih bolezni.

Lani se je tako na primer število primerov okužb z ošpicami povečalo za več kot dvakrat v primerjavi z letom prej, število otrok, ki jih je ohromila otroška paraliza, pa se je leta 2022 v primerjavi z letom 2021 povečalo za 16 odstotkov.

»Dobro vemo, da bolezni ne poznajo meja. Rutinska cepljenja in močni zdravstveni sistemi so naš najboljši način za preprečevanje prihodnjih pandemij, nepotrebnih smrti in trpljenja,« je ob objavi poročila dejala izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell.

48 milijonov otrok s t. i. ničelnim odmerkom na globalni ravni ni prejelo niti enega rutinskega cepiva. Konec leta 2021 je bilo takih otrok največ v Indiji in Nigeriji, povečanje njihovega števila pa je še posebej opazno v Mjanmaru in na Filipinih.

Ti otroci navadno živijo v najrevnejših, najbolj oddaljenih in marginaliziranih skupnostih, vključno z območji konfliktov, še opozarjajo pri organizaciji.

Starejše novice