Slika je simbolična.
Po Jadranu poročajo o številnih tatvinah koles, v Istri opažajo val tatvin v kampih. Tarča kradljivcev so tudi električna kolesa. Policisti svetujejo, kaj storiti, da se zaščitite pred krajo.

Skupaj s turistično sezono je nastopila tudi sezona tatvin koles, vse pogostejša tarča pa so električna kolesa. Istrski policisti so samo v sredo prejeli prijavo tatvine šestih električnih koles na območju Pule in Poreča. Tatovi so kolesa ukradli tujcem.

Tarča tatov je bil tudi kamp v Medulinu, kjer so ukradli štiri električna kolesa. 

V kampu je izginilo kolo češkega turista, ki je bilo na nosilcih avtodoma, nato je brez kolesa ostal Slovak, prav tako Švicar. Skupna vrednost ukradenih koles je nekaj tisoč evrov.

Kako se izogniti kraji kolesa? 

Policisti opozarjajo, da se število tatvin poleti poveča. Podali so nekaj koristnih nasvetov, kako zlonamernim posameznikom preprečiti krajo koles. 

»Fotografirajte svoje kolo ali si zapišite serijsko številko kolesa ali kakšno drugo opazno lastnost, ki bo olajšala identifikacijo in iskanje kolesa v primeru kraje. Kolo naj bo vedno priklenjeno na trden kovinski predmet ali pod nadzorom,« svetujejo. 

Če je ključavnica dovolj dolga, jo speljite skozi več mest na kolesu. »Ne varčujte z varnostjo, kolo priklenite z dvema ključavnicama,« je le nekaj nasvetov policije.

Prav tako močno priporočajo, da kolo v kampih pustite na za to predvidenem in zavarovanem mestu, če to obstaja. 

»Na plažah pustite kolo na mestu, kjer bo pod vašim nadzorom, na ulicah kolo zaklenite ali pustite pod nadzorom vam znane osebe, ne glede na to, ali greste le za krajši čas v trgovino. Na dvoriščih in v stanovanjskih objektih imejte kolo zaklenjeno v garaži ali drugem zaprtem prostoru, torej na mestih, ki niso vidna z ulice in ki so ponoči osvetljena,« svetujejo policisti.

Komentarji (2)

Muren (ni preverjeno)

Se pravi na dopust gres zato da ahtas kolo in ne zato da se spočiješ? Palicaji pa si čohajo mednožje in srebajo ohlajene tekočine lepo pod klimo?

ZALOG (ni preverjeno)

Dopust v današnjih časih je res samo še en velik stres. Na dopustu se bojiš da ti ne ukradejo kolo, kaj se pa doma z nepremičnino dogaja pa tudi ne veš. Danes kradejo kot "srake"! Vsepovsod. Policaji pa lopova še grdo ne smejo pogledati ker so zaščiteni bolj kot kočevski medvedi.

Starejše novice