Vir: Finančna uprava Republike Slovenije
Policisti so na podlagi hišnih preiskav, ki so potekale tudi v Mariboru, odkrili dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. Tako so odkrili hudodelsko združbo, ki je pri nas nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropi.

Policija in Finančna uprava Republike Slovenije sta, ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola, zaključili eno izmed najbolj obsežnih akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej.

Razkrita je bila mednarodna hudodelska združba, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski uniji, glavni ciljni trg pa je bila Francija.

Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, stroji ter drug material za nezakonito proizvodnjo. Skupaj so tako preprečili za 6,8 milijona evrov oškodovanja državnega proračuna.

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

Iz Slovenije nezakonito po Evropi, ciljni trg pa Francija 

Zaključne preiskovalne aktivnosti so del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji. Francoski varnostni organi so preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske na njihovem območju, zaradi nadaljnje nezakonite prodaje, dostavljala ponarejene cigarete. 

Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij.

O tem so obvestili slovenske varnostne organe in preko pristojnega francoskega tožilstva in sodišča na slovenske pravosodne organe, tudi na Okrožno sodišče v Mariboru, naslovili več evropskih preiskovalnih nalogov. 

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

Obširna akcija mednarodnih razsežnosti 

Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo več odredb za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, na podlagi katerih so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor zbirali dokaze o navedenih kaznivih dejanjih. 

Pri tem so bila zaznane lokacije, za katere je obstajal sum, da se v njih vrši skladiščenje in nezakonita proizvodnja tobačnih izdelkov.

Na podlagi odredb za hišne preiskave so bile v tem tednu izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju Policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana

Pri teh je sodelovalo večje število policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, večje število predstavnikov Finančne uprave, predstavniki varnostnih in pravosodnih organov Francije ter predstavnik Europola, ki je koordiniral delo različnih organov.

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

S prodajo bi zaslužili več kot 11 milijonov

V hišnih preiskavah sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo so policisti 25. januarja po prvih podatkih zasegli več kot 26 ton tobaka

Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot devet ton drobno rezanega tobaka, 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, stroj za drobljenje tobačnih listov, stroj za izdelavo cigaret, deset ton cigaretnih škatel, viličar ter elektronske naprave in dokumentacija.

Finančna uprava je navedeni hudodelski združbi že v novembru 2021 zasegla skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka

Na črnem trgu, kamor so bili izdelki namenjeni, bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka pri hudodelski združbi, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov, skupno pa bi s prodajo navedenih tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

Prijeta dva člana hudodelske združbe

Na podlagi Evropskega naloga za prijetje sta bila v Sloveniji in na Hrvaškem prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe. 

Na podlagi izvedenih aktivnosti so bili zbrani dokazi za kazniva dejanja, ki jih obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali kaznivo dejanja davčne zatajitve, v zvezi česar mariborski kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. 

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajstih let.

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije
Vir: Finančna uprava Republike Slovenije
Vir: Finančna uprava Republike Slovenije
Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice