Nazadnje je bila videna, ko je hodila ob cesti v domači vasi, nato pa je izginila, kot bi izpuhtela. Kje je Simona Meglič?

Zgodba Simone Meglič je zgodba, ki še zmeraj buri duhove. Odpravila se je na sprehod po domači vasi, nato je izginila neznano kam.

Dom je zapustila 10. decembra 2020, natanko eno leto nazaj. 

Kam je šla ...

Simono Meglič je mama nazadnje videla ob šesti uri zjutraj, v njeni sobi. Le malo kasneje je ugotovila, da hčere več ni doma. 

Mama je z mislimi, da si Simona kuha kavo v kuhinji, preverila še tam. A edine hčere ni bilo. 

Rada je šla na jutranje sprehode, a je po navadi s seboj vzela svojega pasjega prijatelja, rotvajlerja, ki pa je na usodno jutro ostal doma. 

Na hladen decembrski dan jo je nazadnje videl sosed, ko se je Simona ob cesti sprehajala nazaj domov, proti svoji vasi.

Sosed je kmalu avto obrnil, da bi jo pobral, saj jo je v hladnem jutri želel zapeljati do doma. Ob cesti je več ni našel. 

Telefon je še zvonil ... 

Zaskrbljeni so jo klicali, telefon je nekaj časa še zvonil, a v prazno. Kmalu je tudi telefon obmolknil. 

Dva dni po izginotju so policisti o iskanju obvestili medije. Po takratnih informacijah Radia Ptuj je bila nazadnje videna na Ptuju, na enem od bencinskih servisov, oblečena v rdečo bundo. 

Prav kmalu so se v iskanje vključila gasilska društva. 14. decembra, smo že poročali o tem, da so preiskali širše območje Destrnika.

V to iskalno akcijo so bili vključeni prostovoljno gasilsko društvo Desenci in Destrnik ter lovci Lovske družine Destrnik. Kmalu po izginotju so se iskalnim akcijam pridružili tudi družinski člani in prijatelji pogrešane.

Proti koncu decembra so se v iskanje vključile še sile za zaščito, reševanje in pomoč. Iskali so jo tudi z reševalnimi psi in celo potapljači. 

Iskalne akcije obupane družine ter špekulacije

Iskalne akcije družine in prijateljev temnolase Simone so se vrstile tudi v letošnjem letu. Letos januarja so domači še vedno pozivali k pomoči pri iskanju njihove Simone. 

»Želim si tistih, ki mi veliko pomenite, in tistih, ki vam je nekaj pomenila,« je zapisala ena od udeleženk iskanja. 

Oče Simone Meglič je v začetku januarja za Planet TV razkril, da meni, da jo je kdo pobral, saj se je družila s prijatelji iz Maribora, a doma ni želela povedati, kdo so. 

»To so jo neki pobrali, pa adijo. Mislim ... Imam občutek, da ni druge možnosti,« je s težkim srcem za Planet TV povedal oče in dodal, da si le želi, da bi ji lahko še enkrat zapel.

Iskanje se je nadaljevalo v Pesnici

Dnevi in meseci so minevali, namigov o tem, kjer je izgubljena Simona, pa še ni bilo. Policisti so neumorno pozivali javnost in prosili za morebitne informacije v zvezi z izginotjem. 

Naslednja postojanka iskanja je bila reka Pesnica. Takrat so Simono pogrešali že skoraj tri mesece, na policiji pa so za Ptujinfo pojasnili, da je takrat gladina reke dovolj padla, da so lahko pregledali obrežje. 

Niso je našli, prav tako ni bilo novih informacij. 

Iskali jo bodo, dokler je ne najdejo 

Ko so od izginotja minili že štirje meseci, smo na policiji povprašali, ali jo še iščejo. Za Ptujinfo so na Policijski upravi Maribor takrat povedali, da policisti intenzivno zbirajo obvestila, preverjajo morebitne aktivnosti preko raznih institucij, opravljajo pa tudi razgovore. 

Potrdili so, da jo bodo iskali vse do takrat, dokler je ne najdejo

Tako se vse do polletne obletnice izginotja Simone ni spremenilo veliko. Kot takrat, še danes policija nadaljuje iskanje. 

»Glede pogrešane Simone Meglič ne razpolagamo z novimi informacijami, ki bi pripomogle k njeni izsleditvi,« je nedavno za Ptujinfo razkril predstavnik Policijske uprave Maribor. 

Zagotovili so tudi, da pogrešane osebe ostanejo pogrešane, dokler niso najdene žive ali mrtve. Tako oseba ostane v evidenci pogrešanih oseb vse, dokler je ne najdejo ali identificirajo neznano truplo. 

Slovenska statistika je optimistična, le malo jih najdejo mrtvih

Za Ptujinfo so na policiji pojasnili, da se do deset odstotkov prijavljenih pogrešanih oseb najde mrtvih. Največkrat gre za posledice naravne smrti, nesreče, nezgode ali samomor. V posameznih primerih tudi za primere umora, ugrabitve ali spravljanja v suženjsko razmerje.

Pri tem na policiji poudarjajo, da v Sloveniji takih primerov ni veliko in vse te primere so v slovenski policiji uspešno raziskali. 

Nikar ne čakajte s prijavo pogrešane osebe, pomembna je vsaka minuta

Kolikokrat ste v filmih že opazili, da pogrešanja osebe ne morete prijaviti policiji, če še ni minilo 24 ur? Gre za mit, osebo je nujno kot pogrešano prijaviti čimprej. 

Je mit, ki ga policija skuša ovreči že dlje časa. Mnogi so namreč mnenja, da naj bi bil določen 24 ali celo 48 urni rok za prijavo pogrešanje osebe. To nikakor ne drži!

V vseh primerih je treba pogrešanje čimprej sporočili policiji, a to je še posebno pomembno, če gre za otroke ali mladoletnike, starejše osebe ali osebe iz ranljivih skupin. Dodajajo, da se policija na prijavo pogrešanja odzove takoj. 

Drugi mit, ki ga policisti želijo ovreči, pa je, da se vsaka pogrešana oseba sama vrne domov. Za Ptujinfo razkrijejo, da se le približno 30 odstotkov oseb, prijavljenih kot pogrešane osebe, vrne samih domov.

Približno 30 odstotkov je še takih, ki jih najdejo starši, svojci, prijatelji ali sosedje. 

Nekaj odstotkov pogrešanih oseb je takih, ki se najdejo hospitalizirani v bolnišnicah. Preostali odstotki so taki, ki jih najdejo mrtve, kot posledico samomora ali nesreče, v posamičnih, redkih, primerih pa so lahko pogrešane osebe žrtve kaznivega dejanja umora. 

Večino pogrešanih oseb najdejo v enem dnevu

Na mariborski policijski upravi dodajajo, da je večina prijav pogrešanja podana v enem dnevu, večina pogrešanih oseb je v enem dnevu najdenih. 

Polovico odraslih običajno najdejo v dveh do treh urah, v roku desetih ur pa najdejo več kot sedemdeset odstotkov odraslih pogrešanih, v roku 24 ur ta odstotek naraste na osemdeset. 

»Seveda, nas najbolj skrbi teh ostalih dvajset odstotkov, ki ostanejo pogrešani in za katere obstaja vedno večja verjetnost, da potrebujejo pomoč,« še dodajajo na mariborski policijski upravi. 

Tudi pri pogrešanih otrocih je statistika podobna. V več kot polovici primerov je pogrešanje otrok prijavljeno v eni uri, skoraj devetdeset odstotkov otrok pa je prijavljenih v roku osmih ur od pogrešanja. 

Po navadi otroke najdejo v štirih urah po prijavi, takih primerov je skoraj devetdeset odstotkov. Vsi otroci so večinoma najdeni živi in zdravi. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice