Vir: Policijska uprava Koper
Policisti so minulo noč imeli opravka s prehitrimi vozniki ...

Policisti Postaje prometne policije Koper so včeraj izvajali meritve hitrosti z laserskim merilnikom hitrosti Trucam na avtocesti A3.

S Ferrarijem 269 kilometrov na uro 

Ob 21.26 so med Povirjem in Sežano ujeli prvega voznika, ki je krepko prekoračil dovoljeno hitrost. 

Voznik osebnega avtomobila znamke Ferrari 458 Italija je vozil s hitrostjo 269 kilometrov na uro. Državljanu Avstrije so za kršitev izdali globo 1200 evrov in devet kazenskih točk.

Po Ferrariju še ena objestna vožnja, tokrat skoraj 300 kilometrov na uro

Med Razdrtim in Postojno so policisti v poznih večernih urah, ob 23.16 ustavili Slovenca, voznika osebnega avtomobila znamke BMW M8, ki je vozil s hitrostjo 292 kilometrov na uro

Tudi njemu so izdali plačilni nalog 1200 evrov in devet kazenskih točk.

Neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč

Ob tem iz Policijske uprave Koper opozarjajo, da je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, v zadnjih letih se je približno petina prometnih nesreč zgodilo prav zaradi tega. 

Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji, v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov, svari policija. 

Višja, ko je hitrost, hujša je posledica prometne nesreče. Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih.

Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost ranljivih skupin. Izven naselij, denimo na avtocestah, je problematična kombinacija hitre vožnje in kratke varnostne razdalje med vozili, dodajajo na policijski upravi. 

Skrb vzbuja tudi podatek o alkoholiziranih voznikih, ki vozijo prehitro: »Vožnja pod vplivom alkohola in neprilagojena hitrost sta namreč pogosto usodna kombinacija prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.«

Policija ob tem voznike poziva, naj prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti

Starejše novice