V novi prometni nesreči na glavni cesti med Slovensko Bistrico in Ptujem so življenje izgubile tri osebe. Kdaj bodo domačini in vozniki dočakali rekonstrukcijo?

Na glavni cesti Slovenska Bistrica - Ptuj, na odseku znanem kot pragerska obvoznica, je včeraj v večernih urah prišlo do hude prometne nesreče, v kateri so življenje izgubili trije ljudje

43-letna voznica osebnega avtomobila, ki je življenje v nesreči izgubila, je vozila iz smeri Pragerskega proti Ptuju. Ko je pripeljala izven naselja Šikole, je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo zapeljala na nasprotno smerno vozišče, kjer je čelno trčila v pravilno vozeči osebni avtomobil. 

Na tej glavni cesti so se pripetile že številne prometne nesreče s hudimi posledicami. 4. aprila letos smo poročali o prvi smrtni žrtvi letos na tej cesti. Tedaj sta trčila voznik tovornjaka s tujimi registrskimi tablicami in 32-letni voznik osebnega avtomobila z mariborskimi registrskimi tablicami. Slednji se je tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

Druga prometna nesreča s smrtnim izidom na glavni cesti Slovenska Bistrica - Ptuj se je zgodila 28. junija letos, ko je umrl 67-letni voznik osebnega avtomobila, ki je želel zapeljati preko ceste Ptuj - Slovenska Bistrica, je trčil v tovorno vozilo hrvaških registrskih označb, ki je tedaj peljalo mimo iz smeri Slovenske Bistrice proti Ptuju.

Po podatkih policistov se je do sredine maja na tem odseku zgodilo 14 nesreč, lani samo štiri. V petih primerih je bil najpogostejši vzrok za prometno nesrečo po cenah policistov neustrezna varnostna razdalja, sledita ji nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Neprilagojena hitrost je bila vzrok le ene prometne nesreče.

O nevarnosti glavne ceste, kjer število prometnih nesreč, kot kažejo podatki, narašča, pričajo tudi komentarji bralcev ...

Leta 2010 je na tem odseku ceste, le nekaj metrov od sinočnje nesreče, umrl že motorist. Nesreča se je zgodila, ko je 75-letni voznik osebnega avtomobila prehiteval kolono vozil. 

Rekonstrukcije ceste še ni, obvoznica Pragersko kliče po obnovi

Pristojni na občini Kidričevo so za Mariborinfo že ob aprilski tragični prometni nesreči dejali, da intenzivno sodelujejo z republiško direkcijo za infrastrukturo, pri čemer naj bi jim uspelo stopiti korak naprej v smeri večje varnosti. A na rekonstrukcijo ceste, s katero bi vsa križišča opremili s semaforji oziroma jih spremenili v krožišča, domačini in vozniki še čakajo.

Iz služba za odnose z javnostmi na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so nam tedaj odgovorili, da imajo v načrtu razvojnih programov projekt preplastitve odseka ceste med Slovensko Bistrico in Hajdino, ki zajema tudi obnovo in ojačitev vozišča z izgradnjo vodotesne meteorne kanalizacije ter obnovo križišč.

Cesta je terjala že številna življenja ...

»Na obravnavanem odseku državne ceste so tri križišča, in sicer za gramoznico, Kungoto ter križiščem za Kidričevo. Ta križišča, razen križišča za Kidričevo, niso urejena s pasovi za leve zavijalce. S pridobitvijo projekta za obvoznico Kidričevo pa se je v ta odsek ceste dodatno vključilo še četrto križišče - odcep za obvoznico Kidričevo. V lanskem letu je bila prav zato naročena nova prometna študija ureditve križišč, s katero se je preverila najbolj ustrezna oblika križišč. Prometna študija, ki jo je izdelal Prometni inštitut Univerze v Ljubljani, podaja primernost z vidika prometno - varnostnih elementov klasičnim križiščem. Za obnovo navedenega odseka je sicer že izdelan projekt ureditve glavne ceste Slovenska Bistrica – mejni prehod Središče ob Dravi, odseka Šikole – Hajdina, ki pa ga bo na podlagi zaključkov omenjene prometne študije še novelirati, kar bo predvidoma izvedeno do konca letošnjega leta,« so zapisali iz DRSI.

A o težko pričakovani rekonstrukciji, ki bi bistveno dvignila prometno varnost na črni cesti, je novega le malo.

Pragerska obvoznica vzela še tri življenja, obnova šele prihodnje leto

Obvoznica Pragersko, del omenjene glavne ceste, ki pelje od Šikol do Slovenske Bistrice, je bila sicer prometu predana 8. decembra 2004. A po štirinajstih letih je cestišče predvsem zaradi težkega tovornega prometa poškodano, zato številni opozarjajo na nujnost obnove. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo namerava ta odsek ceste, ki je včeraj vzela tri življenja, obnoviti šele prihodnje leto.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

damijan (nepreverjen)

zapreti cesto za tovorni promet, razen za dostavo. Bodo ti turki in ostali tujci, ki jih ni malo že plačali cestnino po avtocesti. drgače pa eno patruljo postaviti v zasedo in kasirati. Bo veliko bolje in varneje.

Starejše novice