Vir: Finančna uprava Republike Slovenije
Kriminalisti so v tem tednu razbili kriminalno združbo, ki bi državo oškodovala za 6,8 milijona evrov.

V tem tednu so kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor in Finančna uprava Republike Slovenije, ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola uspešno zaključili eno izmed najbolj obsežnih akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej. 

Razkrita je bila mednarodna hudodelska združba, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski uniji, glavni ciljni trg pa je bila Francija.

Kot so sporočili s policije, je bilo zaseženih več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, stroji ter drug material za nezakonito proizvodnjo.

Dva nezakonita obrata v okolici Ljubljane

Na podlagi odredb za hišne preiskave so bile v tem tednu izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju Policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana.

V hišnih preiskavah sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov, kjer so proizvajali cigarete, ki so jih nato pošiljali v druge države Evropske unije, kjer so jih prodajali na črnem trgu. 

Kot je povedal Stanko Vidovič, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave Maribor, sta se nezakonita obrata nahajala v okolici Ljubljane. 

Na podlagi Evropskega naloga za prijetje sta bila v Sloveniji in na Hrvaškem prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe. Kot pojasnjuje Vidovič, so skupaj zaznali deset osumljencev, ki so sodelovali pri kaznivih dejanjih, ter štiri pravne osebe. 

Iz Slovenije nezakonito po Evropi

Tobak je bil zakonito prepeljan iz Hrvaške ali Bolgarije na območje Slovenije, kjer pa je potem bil nezakonito predelan v tobačne izdelke.

Ti so bili distribuirani v Francijo oziroma v druge države Evropske unije, kjer so na črnem trgu te izdelke prodajali. 

Preiskava še poteka, zato kriminalisti še ugotavljajo, katere države so bile poleg Francije končni cilj tobačnih izdelkov.

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

Začetek preiskave konec leta 2020 v Franciji

Zaključne aktivnosti v Sloveniji so del širše preiskave, ki se je začela že konec leta 2020 na območju Francije.

Francoski varnostni organi so preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je zaradi nezakonite prodaje tobačnih izdelkov na območju Francije te dobavljala iz Slovenije in Poljske. 

Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij.

O tem so obvestili slovenske varnostne organe in preko pristojnega francoskega tožilstva in sodišča na slovenske pravosodne organe, tudi na Okrožno sodišče v Mariboru, naslovili več evropskih preiskovalnih nalogov.

S prodajo bi zaslužili več kot 11,6 milijonov evrov

Na črnem trgu, kamor so bili izdelki namenjeni, bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka pri hudodelski združbi, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov. 

Skupno bi s prodajo navedenih tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

V preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali kaznivo dejanja davčne zatajitve.

Mariborski kriminalisti v zvezi s tem nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajstih let.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice