Slika je simbolična.
Pri kurjenju odpadlega listja na območju Ribnice na Pohorju je ogenj hudo poškodoval 84-letnega moškega.

Na območju policijske postaje Celje so med vikendom obravnavali kar pet travniških požarov. Vsi ti požari so se na srečo končali le s povzročeno škodo.

Povsem drugače pa se je kurjenje listja končalo za 84-letnega domačina z območja Ribnice na Pohorju, ki ga je ogenj danes tako močno poškodoval, da so ga s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor.

Ogenj zajel moškega med kurjenjem odpadnega listja

84-letnik je v dopoldanskih urah v okolici domače hiše grabil odpadlo listje. Okoli 13.30 ure je listje zakuril, pri čemer ga je presenetil sunek vetra, ki je povzročil, da je ogenj zajel 84-letnika, ki je stal ob kupu gorečega listja. 

Zaradi močnega ognja so se v hipu vnela oblačila na njem. Na srečo je bil tako priseben, da jih je uspel sleči. Ogenj ga je kljub temu opekel po telesu. 84-letniku so prvo pomoč nudili v Zdravstvenem domu v Radljah ob Dravi, od koder so ga zaradi hudih poškodb s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor.

Poleg omenjenega požara so celjski policisti danes obravnavali še dva, v katerih na srečo ni prišlo do poškodb.

Policisti pozivajo k previdnosti pri kurjenju v naravi

»Pri požiganju trave, listja in vejevja se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora in ogrozi zdravje in življenje ljudi. Sunki vetra ogenj v hipu razplamtijo in ga je težko ukrotiti,« so zapisali policisti Policijske uprave Celje.

Zato vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti opozarjajo, da je v potrebno kurišče v naravnem okolju urediti tako, da je obdano z negorljivim materialom, da je območje vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi.

Kurišče mora ves čas kurjenja nadzorovati polnoletna oseba, po končanem kurjenju je ogenj potrebno popolnoma pogasiti. Prav tako je določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 kilometrov na uro ali ob sunkih vetra močnejših od 40 kilometrov na uro, ne sme začeti s kurjenjem oziroma je treba s kurjenjem takoj prenehati.

Policisti znova pozivajo vse, ki bodo v naslednjih dneh čistili vrtove, njive gozdove in odpadke sežigali, naj spoštujejo predpise in naj bodo izjemno previdni, saj so posledice lahko izjemno hude.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice