Predsednik vlade Janez Janša napoveduje morebitne težke odločitve zaradi pojava novih različic virusa pri nas.

Kot je napovedal Janša v odgovoru na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert, bo strokovna skupina do srede podala oceno glede morebitnih alternativ za nekatere sprejete ukrepe. Pri tem je izpostavil srednje šole, saj so se v šole vrnili le dijaki zaključnih letnikov, ostali pa že mesece niso bili fizično v šoli.

»Stroka preverja, ali je možnosti s kakšnimi drugimi ukrepi zmanjšati stike drugod, da bomo tudi v oranžni fazi, izmenično po dnevih ali tednih, omogočili šolanje v šoli vsem dijakom,« je napovedal premier in dejal, da bo predlog na vladni mizi v sredo ali v četrtek.

Nas čaka novo zaprtje?

Janša pa je opozoril še na eno dilemo, ki se bi lahko pojavila v prihodnosti, in to je morebitno hitro širjenje novih različic virusa v prihodnjih tednih. Kot je obrazložil, v Sloveniji trenutno obstajajo vse odkrite, nevarnejše različice virusa in bi lahko bili priča situaciji, ki smo jim priča v nekaterih drugih evropskih državah.

»Pojavlja se dilema. Ali postopoma, glede na predviden semafor in dinamiko, zmanjševati rizične stike, ali pa za neki krajši čas ustaviti javno življenje kot v Veliki Britaniji in na Češkem. To ni samo strokovna, ampak je tudi politična odločitev,« je dejal in pojasnil, da bi to pomenilo hudo zaostrovanje, vendar le za krajši čas.

Situacija se lahko spremeni

Kot alternativa so po njegovih besedah daljši omejitveni ukrepi, ki vzdržujejo kapacitete zdravstvenega sistema na robu zmogljivosti. Trenutno je situacija, tako Janša, v bolnišnicah bistveno boljša, kot je bila v preteklosti.

»Mogoče bomo lahko celo kakšni evropski državi pomagali, ker prosijo za pomoč. Lahko se pa situacija spremeni. Če bodo indikatorji neugodni, se bo treba odločiti, ali hudo zaostrovanje za krajši čas ali lovljenje kapacitet na robu našega zdravstvenega sistema,« je vnovič opozoril premier. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

JA_VA (nepreverjen)

Navadni ljudje zivotarimo: ostajamo brez sluzb, drzimo se ukrepov, imamo od okt 2020 policijsko uro in se naprej zbolevamo s kovidom !!! Priviligiranci: zdravniki, politiki in tkz. "znani obrazi" v nasi ljubi Sloveniji, pa nam prinasajo smrtonosne seve virusa iz pocitnic v Zanzibarju in Dubaju, ljubiteljskega lova v Afriki, smucanja v Bosni in Srbiji !!! Jansa napoveduje zaostrovanje ukrepov, cepiva ni - smo na robu Eu po precepljenosti!!!
In le nekaj praznih covid postelj imamo (po dolgem casu) - sedaj pa J.J. pravi:
" ... mogoce bomo lahko pomagali kaksni evropski drzavi ..."
A, se je tipu totalno zmesalo, ali kaj ????? 🤕🤕🤕

Starejše novice