Ukrepi gor, ukrepi dol, te fotografije kramarskega sejma v Coni Tezno v Mariboru, posnete to nedeljo, pričajo, da številni v štajerski prestolnici še vedno živijo v vzporedni realnosti.

Prodajalci kramarskega sejma v Coni Tezno v Mariboru so to nedeljo prodajali vse – živila, oblačila, starine, pohištvo ... Ob stojnicah pa nepopisna gneča. Varnostna razdalja neznan pojem, zaščitne maske so radovedneži večinoma nosili, številni sicer nepravilno. 

Izjeme, ki smejo blago in storitve še naprej ponujati, so na primer trgovine, ki v večjem delu ponujajo živila, kmetijske trgovine, prodajalne s hrano za male živali, drevesnice, vrtnarije, tudi tržnice.

Kot smo izvedeli, je priljubljeni sejem odpovedan že drugo nedeljo zapored, a težava se je, kot kaže, pojavila zaradi več prodajalcev, ki so se stojnice postavili izven ograje, za katero se odvija sejem.

Ograjen prostor sejmišča je bil v nedeljo zaprt

V Zavodu poslovno proizvodna cona Tezno za Ptujinfo pojasnjujejo, da je zemljišče, kjer se izvaja kramarski sejem, v lasti zavoda, a prostor dajejo v najem. 

»Po pogodbi najemnik samostojno in na lastno odgovornost izvaja in organizira sejemsko dejavnost. Zato je tudi dolžan samostojno poskrbeti za izvajanje zahtev v zvezi s to dejavnostjo. Je pa res, da je bil ograjeni prostor sejmišča v nedeljo zaprt in se je dejavnost odvijala izven zato namenjenim površinam. Najemnik je prav tako zavezan k ureditvi odnosov z uporabniki oziroma prodajalci in poskrbeti, da se z njihovim ravnanjem ne poškoduje tuja lastnina,« so se v Coni Tezno odzvali za Mariborinfo.

»Zato za nedeljsko neupoštevanje omejitvenih ukrepov in izvajanje kramarskega sejma ob Coni Tezno naš zavod ne more prevzemati nikakršne odgovornosti,« so še dejali.

To so kazni, ki jih je izrekla policija

V Policijski upravi Maribor za Ptujinfo razkrivajo, da so že prejšnjo nedeljo, 18. oktobra, pri nadzoru sejmišča, kjer je ob nedeljah po navadi organiziran kramarski sejem, ugotovili, da je sejmišče sicer zaprto, da pa se prodaja vrši po zelenicah in pločnikih okoli sejmišča

Mariborski policisti so se povezali z Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Maribor in s tržnim inšpektoratom. Kot pojasnjujejo na mariborski policiji, so jim predlagali izvedbo skupnega nadzora minulo v nedeljo, 25. oktobra. Tržni inšpektorat se nadzoru ni pridružil, iz medobčinskega inšpektorata in redarstva pa so v skupni nadzor napotili dva mestna redarja.

»Omeniti velja, da se prodaja vrši pretežno na javnih površinah (pločnikih ali zelenicah), ki so v lasti Mestne občine Maribor, nadzor tega pa je v pristojnosti medobčinske inšpekcije,« pojasnjujejo mariborski policisti.

Katere kazni je na nedeljskem kramarskem sejmu izrekla policija z redarji?

Trije policisti Policijske postaje Maribor II in dva mestna redarja so tako včeraj opravili nadzor navedenega območja in znova zaznali prodajo okoli sejmišča, po zelenicah in pločnikih.

V skladu s svojimi pristojnostmi so skupaj:

  • izdali 14 plačilnih nalogov zaradi nepravilnega parkiranja na javnih površinah,
  • izrekli eno opozorilo za nepravilno parkiranje,
  • na dveh vozilih pustili dve obvestili o prekršku zaradi nepravilno parkiranih vozil,
  • izrekli eno opozorilo zaradi prečkanja vozišča izven prehoda za pešce,
  • izrekli dve opozorili, ker kršitelja na odprtem javnem kraju nista uporabljala zaščitnih mask.

Z še obsežnejšimi nadzori bomo nadaljevali tudi v prihodnje, k sodelovanju pa bomo ponovno povabili Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor, zraven njih pa še tržno in zdravstveno inšpekcijo ter tudi Finančno upravo Republike Slovenije.

Prodajali iz avtomobilov ...

Tudi na Mestni občini Maribor opozarjajo, da se je prodajna dejavnost v nedeljo odvijala na parkirnem prostoru ter pločnikih in zelenicah, v glavnem iz avtomobilov. 

»Nekaj kršiteljev sta tudi opozorila na neupoštevanje ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe covid-19, sicer pa ukrepanje zaradi kršitev ukrepov, povezanih z epidemijo, ni v pristojnosti redarjev,« pa so glede aktivnosti redarjev dejali na Mestni občini Maribor, kjer opozarjajo, da bodo poostrene usklajene akcije redarji, inšpektorji in policija na območju sejma na Teznu po načrtih izvajali tudi prihodnji konec tedna.

Za odziv in pojasnila glede dogajanja smo se obrnili na najemnico prostora na Teznem in organizatorko sejma Sergejo Lovec iz podjetja Bolšji – kramarski sejem, ki pa se na naše klice ni odzvala. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice