Slika je simbolična.
Mariborski policisti so danes razkrili več detajlnih podrobnosti umora 64-letnika iz Zgornjega Dupleka. Potrdili so, da ga je do smrti pretepel 33-letni državljan Bosne in Hercegovine, razkrili pa so tudi motiv umora.

Mariborski policisti so pred skoraj dvema tednoma začeli preiskavo umora 64-letnega moškega v Zgornjem Dupleku.

Po dneh tišine in skoposti informacij je nato postalo jasno, da so policisti v petek aretirali 33-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki ga utemeljeno sumijo, da je 8. septembra umoril 64-letnika.

64-letnega samostojnega podjetnika sta v mlaki krvi mrtvega našla delavca, ki sta se z njim predhodno dogovorila za izvedbo del v njegovi delavnici.

Delavca sta umorjenega našla v delavnici na njegovem domu v Zgornjem Dupleku, kjer naj bi ga storilec pretepel s topim predmetom in ga predvsem po glavi tako hudo poškodoval, da mu reševalci niso mogli rešiti življenja.

»Ob vstopu v delavnico sta na tleh opazila kri in mrtvega oškodovanca. O tem sta takoj obvestila policijo,« je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Stanko Vidovič.

64-letnik in 33-letnik sta bila soseda, pri čemer je 33-letnik državljan Bosne in Hercegovine z začasnim prebivališčem na Hrvaškem, ki pa je zadnjih nekaj mesecev zaradi zaposlitve v Sloveniji prebival v bližini umorjenega oziroma sta bila soseda.

Kot so danes razkrili na Policijski upravi Maribor, naj bi šlo za umor iz koristoljubja in ga je 33-letnik storil iz brezobzirnega maščevanja, za kar je predpisana kazen najmanj 15 let zapora. Med njima naj bi prišlo do medsebojnega spora zaradi domnevne odtujitve predmetov.

Na podlagi s sodelovanjem s tujimi varnostnimi organi so ugotovili, da je osumljeni povratnik kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in so ga že obravnavali za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe.

Moški je trenutno v priporu

Kriminalisti so krog osumljencev že po prvih zbranih obvestilih, najdenih predmetih in dokazih zožili na enega, točno določenega človeka, a prijetja takrat še niso mogli izpeljati, saj je morilec podjetnika iz Zgornjega Dupleka pobegnil v Bosno in Hercegovino.

Ker Bosna in Hercegovina ni v Evropski uniji, je obstajala nevarnost, da bi domnevni morilec ostal nekaznovan.

Osumljenca so nato prijeli v petek, potem ko se je, očitno prepričan, da je za seboj dobro pobrisal sledi, ta teden dni kasneje sam vrnil v Slovenijo oziroma se je nameraval peljati skoznjo na delo v drugo državo Evropske unije, a so ga policisti izsledili in prijeli na podlagi razpisane tiralice za moškim in njegovim vozilom.

Ob tem je še povedal, da so tujca ovadili zaradi kaznivega dejanja umora in ga v soboto, 16. septembra, privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika, ki je zoper osumljenega odredil pripor.

Starejše novice