Izsledki kriminalistične preiskave zoper vpletene v trgovino z ljudmi v nočnem klubu v Šentilju dopuščajo sum, da je osumljene o morebitnih racijah v lokalu obveščal policist s policijske postaje za izravnalne ukrepe.

Po marčevskem policijskem razkritju, da se je v nočnem klubu Tropicana dolga leta odvijala trgovina z ljudmi in da je kriminalna združba žrtve zlorabe prostitucije izkoriščala že od leta 2012, je bilo na mestu vprašanje, zakaj policija vpletenih ni aretirala že prej.

Zlasti, ker je vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič povedal, da je policija prvo uradno naznanilo o dogajanju prejela v letu 2016, poroča STA.

Meglič je takrat pojasnil, da se tako dolgo ni zgodilo nič zato, ker je klasično preiskovanje trgovine z ljudmi zelo oteženo zaradi nepripravljenosti sodelovanja žrtev, ki jih člani hudodelske združbe potisnejo v podrejen položaj.

»S klasičnimi metodami dela ni bilo mogoče preiskati dejanj, zato smo zadevo nadgradili s prikritimi preiskovalnimi ukrepi,« je razložil Meglič.

Natančen pregled izsledkov kriminalistične preiskave je po informacijah Večera dal rezultat, ki dopušča sklepanje oziroma vsaj sum, da je policijo pri klasičnih metodah preiskovanja trgovine z ljudmi v Šentilju oviral nekdo iz policijskih vrst. In sicer na način, da je domnevno vpletene v trgovino z ljudmi obveščal o napovedanih racijah v nočnem klubu.

To je počel po telefonu in se tako ujel v policijske prisluhe, je časnik Večer neuradno izvedel od virov blizu policiji.

Sum odklonskega ravnanja mariborskega policista

Na Policijski upravi Maribor so Večeru potrdili, da v sklopu notranjevarnostnega postopka preverjajo sum odklonskega ravnanja policista njihove policijske uprave. Ker postopek še ni zaključen, zaenkrat več informacij ne morejo posredovati, če pa bodo v ugotovljene nepravilnosti policista, bodo zoper njega uvedli ustrezne postopke, so dodali.

Večer je iz zanesljivih virov izvedel, da gre za zaposlenega na mariborski policijski postaji za izravnalne ukrepe, o notranjevarnostnem postopku zoper njega pa da so seznanjeni tudi na posebnem oddelku specializiranega tožilstva, pristojnega za obravnavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe.

Edini v priporu ostaja najemnik lokala

Kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, ki se je domnevno odvijala v omenjenem nočnem klubu, policija in tožilstvo za zdaj očitata osmim osumljenim. Glavni med njimi je najemnik lokala, ki je po aretacijah edini pristal v priporu, a se zdaj že brani s prostosti.

Med osumljenimi, da je bil skupaj z njim vpleten v zlorabo prostitucije in celo pranje denarja, naj bi bil po poročanju Večera tudi lastnik kluba, sicer dolgoletni občinski svetnik SDS Bojan Belna.

Kot še dodaja časnik, je preiskovalna sodnica zoper glavno peterico že uvedla sodno preiskavo, kriminalni združbi pa tožilstvo očita, da je s trgovino z ljudmi in z zlorabo prostitucije pridobila najmanj 207.500 evrov protipravne premoženjske koristi. Vpleteni vanjo naj bi bili od leta 2012 do 10. marca letos izkoriščali najmanj 38 žensk iz različnih držav, večinoma iz Dominikanske republike, žrtve pa so bile tudi iz Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice