Celjski policisti so spregovorili o poraznih varnostnih razmerah na slovenskih cestah.

Prometna varnost v Sloveniji se je poslabšala. Do današnjega dne je na slovenskih cestah življenje izgubilo 55 ljudi, lani v primerljivem obdobju 50.

Razmere se slabšajo tudi na celjskem območju, kjer je letos v prometnih nesrečah umrlo devet ljudi, od tega dve tretjini najbolj ranljivih udeležencev v prometu. Umrla sta dva pešca in štirje vozniki enoslednih vozil.

Celjski policisti so zato danes poostreno nadzirali pešce, kolesarje, motorje in e-skiroje, naleteli pa na presenetljivo veliko voznikov s telefoni v rokah.

Voznica, ki so jo policisti ujeli s telefonom v roki, nam je dejala: »Presenetili so me, ker sem telefonirala na zvočniku, pa sploh nisem vedela, da to ne smem.«

Vse več alkohola v prometu

Policisti so v poostrenem nadzoru merili tudi hitrost, preverjali pa so tudi psihofizično stanje voznikov, saj po obdobju korone opažajo precej več alkoholiziranih voznikov. Skoraj polovica povzročiteljev najhujših nesreč je bila vinjena.

»Po dveh letih ukrepov se veliko več družijo, veliko več je tudi uživanja alkohola in ostalih snovi, posledično na žalost pa tudi voženj in prekrškov,« je pojasnil Edi Baumkirher, inšpektor v oddelku za cestni promet na Policijski upravi Celje.

V samo treh urah današnjega nadzora hitrosti so policisti zaznali 127 kršitev cestno prometnih predpisov. Od tega največ prekoračitev hitrosti, sledili so vozniki brez pripetega varnostnega pasu.

Po številu storjenih prekrškov so sledili kolesarji in motoristi, pri izboljševanju prometnih razmer pa ne pomagajo niti vozniki e-skirojev, ki se pogosto vedejo, kot da pravila za njih ne obstajajo.

Najranljivejši udeleženci največkrat nastradali

Prav najranljivejši udeleženci v prometu so na Celjskem letos najpogosteje nastradali. Plačali so z življenjem. Tudi pešci, ki se lahko najhitreje ustavijo. 

V Celju ob vsem tem napovedujejo še, da bodo kolesarjem in pešcem namenili še več površin, zato pozivajo voznike naj se odvadijo parkiranja pri vratih in so obzirni.

»Ne uporabljajte mobilnega telefona, to je zelo pogosta napaka, tudi če je sms ali odgovarjate na kratek klic, ustavite se, enkrat se ne bo izšlo,« na srce polaga Milan Gaberšek iz Mestne občine Celje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice