Foto: Miloš Vujinović
Art Stays bo tudi letos postregel z vrhunskimi vsebinami za vse ljubitelje sodobne umetnosti. Prvi dan festivala je za nami, to so utrinki.

Art Stays je brez dvoma festival, ki Ptuj postavlja na umetniški zemljevid Evrope. Letos je na sporedu že dvajsetič in temu pritiče, da je tudi izvedba obarvana jubilejno. 

Otvoritveni konec tedna se je pričel v četrtek, 8. julija, festival pa letos nosi naslov Post-Production. Ima dve vsebinski rdeči niti. 

Prvi sklop bo posvečen 20-letni zgodovini festivala. V tem sklopu bodo predstavljena likovna dela, nastala na prejšnjih izdajah festivala. 

V drugem sklopu bodo v umetniško rezidenco povabili umetnike, ki so s svojim gostovanjem in delom zaznamovali okolje in vzpostavili procese lokalne skupnosti. 

Najprej otvoritev razstave ... 

Že dvajseti festival se je pričel v Dominikanskem samostanu. Dogajanje se je pričelo ob 19. uri v Dominikanskem samostanu, kjer ste si lahko ogledali dela umetnikov iz Kanade, Italije, Avstrije, Slovenije, Rusije. 

Uro kasneje se je med zidovi samostana odvil performans Post-Opera, ob 21.30 pa se je na Art Stays odru odvil otvoritveni koncert. 

Ptuj so zbudili Koala Voice, indie punk zasedba, ki uspehov ni požela le v Sloveniji, temveč tudi po Evropi. Prislužili so si celo mesto predskupine pred legendarnimi Pixies, ko so nastopili v ljubljanskih Križankah. 

A glasbo so spremljali tudi izjemni video učinki. Movimento Creative Label so mojstri tridimenzionalnih video učinkov in zvoka, s projekcijo na pročelje mestne hiše pa so pospremili koncert Koala Voice. 

Natančen pregled dogodkov in razstav v sklopu Art Stays festivala si lahko ogledate na tej obarvani povezavi.

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice