Slika je simbolična (foto: Matej Pušnik).
Festivalsko poletje na Ptuju se začenja! To so dogodki, ki bodo zaznamovali letošnje poletje.

Le še en dan nas loči od Opernega večera na Panorami, prvega dogodka, ki vsako leto otvori festivalsko poletno dogajanje na Ptuju. Dogodek se bo pričel, ko se bo nad Ptuj spustil mrak, ob 20.30. 

Na izjemno prizorišče griča pod Ptujskim gradom se vsako leto odpravi rekordno število ljudi, grič pa zasedejo ribiški stoli, odeje in vsi ljubitelji opere. Priljubljene odlomke znanih opernih del pod vodstvom Simona Krečiča bo letos izvedla Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti. 

Ponovno pa bo Ptuj postal prestolnica sodobne umetnosti. Art Stays, največji tovrstni dogodek v Sloveniji bo med 7. julijem in 18. septembrom 2022 na Ptuj prinesel vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov.

Med 7. in 10. julijem se lahko udeležite otvoritvenega vikenda, ki bo poln razstav, pogovorov, umetniških performansov in poznih nočnih koncertov. 

Mednarodni glasbeni festival Arsana bo tudi letos na Ptuju nudil pravo glasbeno doživetje. Med 21. in 30. julijem 2022 se bodo zvrstili številni dogodki in nastopi glasbenih umetnikov s področja klasične, jazz, world, vokalne in instrumentalne glasbe. 

Na Ptuj prvič prihaja festival evropskih razsežnosti 

Na Ptuj pa letos prvič prihaja Offline Festival, festival evropskih razsežnosti. Elektronsko in hip-hop obarvan glasbeni festival bo med 5. in 6. avgustom, zvezda pa bo popularni Lil Pump, eno najbolj zvenečih imen trap scene. 

Proti koncu avgusta pa bodo Ptuj poselili Rimljani. Med 18. in 21. avgustom si boste lahko ogledali Rimske igre, s katerimi se bo Ptuj prelevil v rimski Poetovio. 

Imate raje narodno-zabavno glasbo? Poskrbljeno bo tudi za vas, saj bo tudi letos potekal tradicionalni Festival slovenske narodno-zabavne glasbe Ptuj. Ta bo med 19. in 21. avgustom in je celo najstarejši tovrstni dogodek v Sloveniji. 

Če vam je ljubše poslušanje poezije, nikar ne spreglejte Dnevov poezije in vina. Ti bodo med 23. in 27. avgustom in bodo ponovno združili najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta. Te bodo spremljala tudi izjemna slovenska vina. 

Poskrbljeno pa bo tudi za filmoljube. Kino brez stropa nudi izjemno izkušnjo gledanja filmov pod milim zvezdnim nebom. Vse poletne petke, sobote in nedelje si lahko ogledate film kar na dvorišču Mestnega kina Ptuj. 

Raje kaj za pod zob? 

To soboto pa bo že Kuhna v mestu, ki bo letos v Sončnem parku in bo poskrbela za vse lačne želodčke.

Za gurmanska doživetja bodo poskrbeli prekaljeni šef, ki se je uril v restavraciji z Michelinovo zvezdico, in priznani restavraciji, ki sta uvrščeni v ugledni kulinarični vodnik Gault&Millau.

Na Ptuj pa se vrača tudi poletna izdaja Odprte kuhne, ki tudi letos ne bo razočarala. 

»Odprta kuhna letos obeležuje 10. sezono delovanja in v tem času je odigrala ključno vlogo pri razvoju močne, kreativne, raznolike, radožive in mednarodno priznane slovenske kulinarične scene. Vesel sem, da jo po zaslugi naših obiskov spoznavajo ljudje po vsej državi. Ta gostovanja so vedno posebno doživetje, vzdušje je odlično, druženje sproščeno in z veseljem se vedno znova vračamo,« je pred začetkom turneje poudaril Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

Starejše novice