Foto: Festival Arsana - Official Site, Facebook
Tudi Festival Arsana je eden izmed tistih, zaradi katerih tudi Ptuj pridobiva na razpoznavnosti. Letošnji poteka že trinajstič, organizacijsko pa je predstavljal velik izziv.

Letošnji, že trinajsti, Festival Arsana bo potekal med 17. in 29 julijem, a kot je v navadi, se bo tudi letos pričel s predfestivalskim vrhuncem - opernim večerom na Panorami. 

Letošnji operni večer, ki bo kot prejšnja leta brezplačen, bo potekal 3. julija, ob 20.30, v Arheološkem parku Panorama. Prav ta večer vsako leto privabi veliko obiskovalcev, ki na trati uživajo ob vrhunskih glasbenikih. 

Tudi letos bodo tako na opernem večeru Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor s simfoničnim orkestrom in solisti pod taktirko dirigenta Simona Krečiča

Dogodki se bodo nadaljevali ob koncih tednov in tako bo že 23. julija Ptuj obiskal Vlado Kreslin, ki bo nastopil s skupino Vox Arsana in Godalnim orkestrom s triom. Obljubljajo za festival pripravljene sveže orkestrske priredbe legendarnih uspešnic. 

V soboto, 24. julija, bo Ptujčane zabaval Big band RTV Slovenije s solisti. Med solisti bodo znana imena slovenske glasbe, kot so Elda Viler, Oto Pestner, Nuša Derenda, Nina Strnad, Tilen Artač in Saša Lešnjek

Iz Združenih držav Amerike bodo 25. julija v Slovenijo prileteli Naturally 7 in bodo tako slavnostno otvorili 13. Festival Arsana. Naturally 7 so v svoji karieri sodelovali z giganti svetovne glasbe, kot na primer Coldplay, Michael Buble, Diano Ross, Queeni, Heleno Fischer, Quincy Jonesom in mnogimi drugimi. 

Predstavili se bodo z nastopom 'vocal play', skozi katerega skupina skozi svoje glasove posnema bobne, bad, kitaro, trobila, klaviature. 

»Do dva tedna nazaj nismo vedeli, ali bodo Naturally 7 prišli v Evropo. Na našo veliko željo in mnoga prepričevanja, se vsi člani cepili in ravno Ptuj bo po njihovem letu in pol premora pričetek evropske in svetovne turneje. To je še en dokaz, da ima festival posebno moč in prepoznavnost,« je za Ptujinfo povedal organizator Mladen Delin. 

A tudi na letošnjem Festivalu Arsana brez smeha ne bo šlo. Tako bo 26. julija nastopil najljubši komik mnogih Ptujčanov in Ptujčank Tadej Toš. 

V torek, 27. julija, bo Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pravi balzam za ušesa. Na enem odru se bosta prepletali džez glasba in ljudsko izročilo Primorske. Večer bo pa prav romantičen, saj bodo prevladovale ljubezenske pesmi. 

Na predvečer zaključka festivala, v sredo, 28. julija, bosta nastopila Janez Dovč in Goran Krmac, s Sabino Cvilak kot vokal. Preplet harmonike, tube in glasu bo tako pričaral stilno posebno zanimive izvedbe slovenskih pesmi, francoske in španske evergreene, obljubljajo pa tudi kakšno presenečenje. 

Festival se bo zaključil pompozno, s pravo poslastico - Perpetuum Jazzile bodo napolnili dvorišče Minoritskega samostana in zagotovo pričarali pravi spektakel. 

Ob zaključku festivala se boste lahko pozibavali na priredbe Abbe, Tota, Michaela Jacksona, Queenov, Bee Gees in mnogih drugih. 

Ptuj je eno najlepših poletnih zunanjih prizorišč 

Mladen Delin pove, da so se organizatorji letos znašli v posebno težki situaciji. Pove, da so bili izzivi veliki, a so se letošnjega festivala kljub vsemu lotili ambiciozno. 

Organizator festivala je društvo, kar pomeni, da niso bili deležni posebnih protikoronskih paketov pomoči in zato so odvisni le od svojih sponzorjev. 

»Interes s strani obiskovalcev je zelo velik. Ljudje zelo pogrešajo druženje, kulturo, prireditve in to nam daje energijo in voljo da premagujemo težke situacije,« doda Delin. 

Tako so si zastavili velik festival z veliko nastopajočimi in prizorišči. Cilja sta bila pridobiti glasbene zvezde iz Amerike in vrniti opero nazaj na Panoramo - oboje je uspelo. 

»Želimo ostati na svetovnem glasbenem zemljevidu, zato skušamo iz te krize priti kot zmagovalci,« še dodaja Delin. 

Za varnost bo poskrbljeno, zanimanja je veliko

Ker je festival postal prepoznavna blagovna znamka, pa je tudi zanimanja za letošnje dogodke s strani obiskovalcev veliko. Delin pravi, da situacija zaenkrat kaže zelo dobro. 

Pritrjuje, da bo za varnost na vseh dogodkih poskrbljeno, sedeži so povsod, prizorišča pa so obvladljiva. Le na Panoramo si naj obiskovalci prinesejo svoje odeje ali stole in se tako prepustijo glasbi. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

boris (nepreverjen)

Festivala ARSANA letos nima smisla prirejati,ker obiskovalcev zaradi-npproti koronskih omejitev /zahtev,ki pogojujejo/omejujejo obisk ne(ali skoraj)ne bo-povsem enako,kot jih ni niti v notranjih prostorih lokalov-posedajo le na terasah,saj se obiskov pod takimi pogoji ljudstvo splošno izogiba!!

Starejše novice