Letos je vinsko umetniški festival Salon Sauvingnon potekal drugače, kot smo ga vajeni. Rujno kapljico te sorte smo lahko srkali kar po ptujskih ulicah.

Vino, kulinarika in umetnost zaznamujejo ta ptujski festival, ki vsako leto na plano privabi številne vinarje in obiskovalce željne dobre hrane in odličnega vina. 

Letošnji festival je tako potekal kar skozi celotno mestno jedro, obiskovalci pa so se lahko ustavljali na točkah pri gostincih in vinarjih, občudovali veduto Ptuja in uživali ob dobrotah, ki jih okoliš nudi. 

Festival je na vhodnem portalu ptujskega gledališča obogatila še Olesja Hartman Marin, baletna plesalka in članica baletnega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor. 

Ob robu festivala so pripravili tudi fotografsko razstavo Vino in umetnost. Ob tem so sodelovali z Dnevi poezije in vina, festivala Salon Sauvignon in istoimenskega projekta Vino in umetnost. 

Letošnji festival je bil organizacijsko zahteven

Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon, je priznal, da je bil letošnji festival organizacijsko zahteven predvsem zaradi pogojev, ki jih je narekovala vlada. 

A dobro je letos pretehtalo nad ukrepi in tako je rešilna bilka postala dobra ideja izvedbe festivala. Obiskovalci so se s svojimi sauvignoni in cabernet sauvignoni sprehajali kar po mestnem jedru. 

»Verjetno prvič in zadnjič ... Naslednje leto namreč želimo salon ponovno umestiti v njegovo staro rezidenco – Dominikanski samostan Ptuj,« je k temu dodal Dobnik in tako že razkril, da bo festival naslednje leto, če bo le možno, spet v samostanu. 

Letos se je festivala udeležilo kar sedemdeset vinarjev iz vse Slovenije ter Avstrije. To je za Salon Sauvignon rekordno število. Obiskovalci so tako lahko poskusili preko 140 vrhunskih rujnih kapljic te sorte iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije in soseščine. 

»Festival Salon Sauvignon štejemo med tiste dogodke, ki na strežaj odpro vrata poletnemu dogajanju v mestu, ko iz vseh kotičkov ulic in trgov zadoni glasba, ko svojo moč pokaže poezija, ko brbončice razvajajo najrazličnejše kulinarične dobrote in žlahtna vinska kapljica,« je ob zaključku te poletne uverture dodala Nuška Gajšek, županja Ptuja. 

Letošnji šampijon je Sauvignon Pullus, letnik 2020

Vsako leto pa strokovna komisija izbere tudi šampijona, ki je letos Sauvignon Pullus iz Ptujske kleti, letnik 2020, suh. Obenem je prvak festivalskih vin v kategoriji suhih. 

V kategoriji zorjenih vin pa je naziv prvaka letos prijel sauvignon letnika 2018 iz kleti Dveri Pax iz Jarenine. 

»V komisiji smo bili s kakovostjo vina sauvignon zadovoljni. Največjo skupino so predstavljali sveži suhi sauvignoni letnika 2020, ki so bili izrazito sortno prepoznavni, s tipično sortno cvetico, odlično harmonijo okusov, kar dokazuje, da je slovensko rastišče, še zlasti štajersko, odlično zanje. Prav tako so bili odlični suhi zorjeni ter sauvignoni s pridihom prezrelosti grozdja,« je ob koncu festivala povedal Andrej Rebernišek, predsednik ocenjevalne komisije. 

Starejše novice