Foto: Albin Bezjak
V Mestnem kinu Ptuj so lani našteli toliko obiskovalcev, kolikor jiih ni bilo že vsaj od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kateri filmi so obiskovalci najstarejšega še aktivnega kina v Sloveniji lani najbolj navdušili?

V letu 2019 se je na sporedu Mestnega kina Ptuj na skupno 663 filmskih projekcijah odvrtelo 199 različnih celovečernih filmov ter sklopov kratkih ali srednjemetražnih filmov.

Število obiskovalcev filmskih projekcij je znašalo 25.064, kar je za osem odstotkov več kot leto prej.

Tej številki je treba prišteti še okoli 1.000 obiskovalcev drugih dogodkov v kinu, na primer koncertov, lutkovnih predstav, različnih delavnic, strokovnih usposabljanj in podobno.

Vir: Mestni kino Ptuj

Ptujčani imajo svoj kino vse raje

Spomnimo: že leto 2018 je bilo za Mestni kino Ptuj rekordno, saj je število obiskovalcev v primerjavi s prejšnjim letom poskočilo za kar 22 odstotkov.

Direktor Centra interesnih dejavnosti Ptuj Aleksander Kraner je priznal, da se jim je rekordno leto 2018 sprva zdelo nemogoče doseči, kaje šele preseči: »A če pogledamo graf, številke bolj ali manj konstantno rastejo že ves čas od leta 2008, ko je kino v upravljanje dobil Center interesnih dejavnosti Ptuj.«

Aleksander Kraner je povedal, da se je edini padec obiskanosti zgodil leta 2013: »Takrat novi filmi niso več prihajali na 35-milimetrskem traku, ptujski kino pa še ni bil digitaliziran. Ptujčani imajo svoj kino vse raje, očitno nekaj delamo prav.«

Lani novi letni kino na Panorami

121 tako imenovanih art filmov si je v ptujskem mestnem kinu lani ogledalo 11.422 ljudi, 28 slovenskih filmov 2.983, gledalcev na šolskih predstavah je bilo 4.689, na ostalih projekcijah s filmsko vzgojo pa 4.176.

Program za družine Kino vrtiček je lani pritegnil 999 gledalcev, Kinoskop za osnovnošolce 496, Pogovor o(b) filmu 1.004, program za upokojence Filmska čajanka 602, Kino brez stropa 1.956, novi letni kino na Panorami pa 2.500 gledalcev.

Ti filmi so Ptujčane najbolj pritegnili

Na prvem mestu ptujske lestvice gledanosti v preteklem letu na prvem mestu kraljuje glasbena biografska drama Bohemian Rhapsody, predvsem po zaslugi množično obiskane projekcije v letnem kinu na Panorami. Omenjeni film se je leto poprej uvrstil na drugo mesto lestvice.

Zelo obiskani so bili filmi za družine z že znanimi liki: Levji kralj, Ledeno kraljestvo 2, Košarkar naj bo 2, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2, Drobižki 2 in Pri Addamsovih.

Izmed tako imenovanih art filmov se je lani najbolje odrezal film Bojevnica, na lestvico desetih najuspešnejših filmov pa sta se v letu 2019 uvstila tudi nedavna prejemnika oskarjev za glavno in stransko moško vlogo Joker in Bilo je nekoč ... v Hollywoodu.

Vir: Mestni kino Ptuj
Vir: Mestni kino Ptuj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice