Utrinek Martinovanja na Ptuju leta 2019 (foto: Langerholc).
Martinovanje se vrača na Ptuj! Zdaj vam lahko že razkrijemo, kdo nas bo zabaval.

Martinovanje, največji praznik vina, je v mestu z najstarejšo slovensko vinsko kletjo vedno posebno doživetje. Kdo nas bo zabaval letos? Preverite. 

V sklopu največjega praznika vina se tudi letos na Ptuju pripravlja bogato dogajanje. Vrhunec bo nedvomno sobotna javna brezplačna prireditev Martinovanje 2023 pod organizacijskim okriljem Zavoda za turizem Ptuj in Mestne občine Ptuj, ob sodelovanju z lokalnimi vinarji in gostinci.

Martinovanje bo, kot se pravi, potekalo 11. novembra, na mestni tržnici. Celo soboto boste lahko uživali v vinsko obarvanem kulturnem programu s pričetkom ob 10.30. Dogajanje bo vključevalo slavnostno otvoritev Martinovanja z županjo Mestne občine Ptuj Nuško Gajšek, Martinovo vinsko tržnico, Martinov repete kotiček, vinske vinogradniške igre in inavguracijo novega princa karnevala, že 19. zapovrstjo.

Program bo tudi za najmlajše, ki se bodo lahko udeležili Martinčkovega ringarajanja, kjer bodo lahko izdelali klopotec in se igrali igre kot nekoč. Tako se bodo zabavali ob kamenčkanju, preskakovanju vrvi2, fuclanju in še mnogih, skoraj pozabljenih, igrah. 

Prihajajo Orleki! 

Popoldne bodo sledili nastopi Glasbene šole Karola Pahorja in skupine Limale. Nato sledi glasbeni martinov vrhunec. 

Martinova zabava bo postregla z Ginom & bandom in Orleki! 

Sodelovanje med Zavodom za turizem Ptuj in Orleki se je ob podpori Ptujske kleti spletlo v letošnjem poletju, ko se je glasbena skupina odločila za novo upodobitev ponarodele pesmi Vinska trta, ki jo je leta 1833 spisal Anton Martin Slomšek. Orleki so za Vinsko trto, ki izide v prihodnjem tednu, posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, ter se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu ter najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. 

»Z vključitvijo posnetkov Ptuja v videospot Orlekov želimo še naprej graditi in pozicionirati Ptuj kot mesto vina in kulinarike v različnih medijskih pojavnostih,« pojasni direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec.

Kaj se bo še dogajalo? 

V sklopu Martinovanja so na zavodu izpostavili tudi Vino ni voda, vinski študentski festival. Otvoritev je še danes, 13. oktobra, v Stari steklarski. 

Ste bolj športnega duha? Jesenska Pot na Mestni Vrh bo potekala 5. novembra, s startom pod Ptujskim gradom. 

Menite, da naše mesto dobro poznate? Zagotovo se lahko prav vsak od nas nauči česa novega. Zgodbe o vinu, turistično vodenje bo potekalo 10. novembra, ob 16.00, izpred TIC Ptuj. 

Nekaj za pod zob, nekaj za po grlu 

Dominikanski samostan bo gostil kuharske mojstre iz Štajerske hiše kulinarike. Martinova pojedina, kot je vaše brbončice še niso poskusile. Ko se starodavna tradicija preplete s svežino 'slow fooda'. Se vam že cedijo sline? Pridite 11. novembra. 

Mestni Vrh, ptujski vinorodni griči in pogovor z Lucijo Kramer, ptujsko vinsko kraljico. Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice organizira degustacijo novih svežih vin in lepet z Lucijo Kramer. A ne le to. Ste že kdaj občudovali razglede s Stare preše na Mestnem Vrhu? 

Ne le za brbončice, brunch v Primusu bo prava poslastica tudi za oči! Že poznate 'show cooking'? Kuhanje pred vašimi očmi, bogat izbor jedi. Pridite pogledat 12. novembra, v Restavraciji Grand Hotela Primus. 

Komentarji (7)

ha (ni preverjeno)

stajersko novo leto?

E i P (ni preverjeno)

Ne rabimo tega!!

Meri (ni preverjeno)

... in da bo zopet pijana mladina do jutranjih ur (do šestih, polsedmih kot danes zjutraj), preglasna na klopeh ob blokih, zelo žalostno ... kje so redarji MO Ptuj??!

Renata (ni preverjeno)

Meni se zdi tole totalno mimo, ampak ta mladina bo pijana na klopeh, če bo Martinovo ali ne.

In reply to by Meri (ni preverjeno)

HULJA (ni preverjeno)

... in naokoli vse pokozlano...

In reply to by Renata (ni preverjeno)

HULJA (ni preverjeno)

Kaj zaboga je BRUNCH? Mater, kako sovražim neslovenske besede...

Renata (ni preverjeno)

Obrok med breakfastom in lunchem. :p

In reply to by HULJA (ni preverjeno)

Starejše novice