Slika je simbolična.
Ponovno se je odvilo največje vinsko tekmovanje Decanter. Tudi letos pa slovenska vina niso razočarala - bila so celo presenečenje Decanterja.

Tekmovanje Decanter World Wine Awards je največje svetovno tekmovanje vin. Vzorce vin degustirajo le največji strokovnjaki iz celega sveta in zato je prav to tekmovanje eno najbolj vplivnih. Tudi letos pa so slovenski predstavniki pobrala visoka odličja. 

Letos je rekordno vinsko leto za Avstralijo. Pobrali so kar deset Best in Show medalj - gre za kategorijo najboljših med najboljšimi. Letos se je dokazala tudi Tasmanija. 

Evropski vinski trojček ostajajo Francija, Španija in Italija. Francija in Španija sta vsaka pobrali osem 'Best in Show' medalj, Italija eno manj. V naslednji kategoriji, platinasti, je Italija blestela, kot še nikoli, poberali so kar 28 platinastih nagrad. 

Letos je med dobitniki Best in Show pristala tudi Srbija - in to prvič v zgodovini Decanterja. Vinarija Vinčić si je priborila izjemno priznanje s svojim vinom iz Fruške Gore, laškim rizlingom. 

Med balkanskimi državami so letos pri Decanterju izpostavili prav Slovenijo. Zabeležili smo najboljše številke med zlatimi in srebrnimi priznanji v zgodovini Decanterja. Slovenska vina so prejela kar 12 zlatih, 80 srebrnih. 

Med slovenskimi kapljicami v samem vrhu tudi štajerske

Kategorije si med seboj sledijo v zaporedju 'Best in Show', platinasta, zlata, srebrna, bronasta - od najvišjih ocen pa do bronov. V najvišji kategoriji Slovenija letos ni imela sreče, nobeno vino ni nabralo zadostnega števila točk. Enako velja za platinasto medaljo. 

Sicer pa je več slovenskih vin nabralo 95 točk, kar jim je prineslo izjemno zlato medaljo. 

Med štajerskimi slavi Ptujska klet s svojim sauvignonom, letnikom 2022. Z enakim številom točk so slavili tudi M-Enostavno Dobra Vina s svojim vinom extrem, letnikom 2020. 

Letos je na Decanterju zlato medaljo pobralo kar dvanajst slovenskih vin, dve štajerski, eno kraško, ostala iz Goriških Brd. 

Med srebrnimi tudi več štajerskih in pomurskih vin

Slovenska vina so letos na tekmovanju pobrala 80 srebrnih medalj. Vinarji Dveri Pax so s svojim sivim pinojem, letnikom 2019 nabrali 93 točk, prav toliko haloška Vina Kotolenko s svojim renskim rizligom, letnikom 2021. 

Toliko točk so nabrali tudi pri Protnerju s chardonnayem, letnikom 2018, pa pri M-Enostavno Dobra Vina s svojim x blancom, letnikom 2021. 

S točko manj so se med prejemnike srebrnih uvrstili tudi ormoški Puklavci, Puklavec Family Wines, s svojim vinom pinot grigio, letnikom 2021. Še točko manj, torej 91 točk, so dosegli Dveri Pax s svojim renskim rizlingom, letnikom 2022. 

Družina Puklavec pa je bila letos deležna še več srebrnih medalj. Prejeli so jo tudi za chardonnay, letnik 2022, pa za vino brut. Tudi pri Dveri Pax so nadaljevali srebrni pohod, 90 točk, torej srebro, so prijeli še za modro frankinjo in brut, frankinja sega v leto 2105, brut pa 2019. 

Srebro so letos prejeli tudi v Radgonskih Goricah s svojim Untouched by Light Brut - vinom, ki je polnjeno in pakirano tako, da se ga ne dotakne svetloba. Prepričali so z letnikom 2018. 

90 točk so prejeli tudi pri Frešerju za rizling, letnik 2020, pa Puklavci za bruta ter Statera Wine Estate za sivi pinot, letnik 2022. 

Iz Prekmurja je prepričalo eno vino, vinarjev Kulčar za laški rizling, letnik 2021. 

Med broni je prav tako več štajerskih vin. Tako so brone pobrali vinarji Dveri Pax, Radgonske Gorice, Protner, M-Enostavno Dobra Vina, Puklavec Family Wines, Vino Valdhuber, Zlati Grič, Vinag 1847, Vina Mramor, Ptujska klet, Statera Wine Estate, Vinogradi Horvat, Vina Kotolenko, Frešer in Vino Krajnc. 

Starejše novice