Foto: Sandi Kelc
Na Ptuj prihaja čisto nov vinski dogodek. Degustacija, a drugačna, kot ste je vajeni. Pet vzorcev bo spremljala zgodba, glasba in izjemni ambient Dominikanskega samostana.

Tilen Sedlak, po izobrazbi zdravstveni tehnik, po srcu vinar, pove zase. Obenem pa tokrat igra vlogo organizatorja novega vinskega dogodka na Ptuju. A kako zdravstvenik postane vinar? 

Pove, da se je njegova vinska zgodba začela leta 2016 s prihodom v Haloze. Ob hiški je stal vinograd, a Tilen pove, da se mu takrat še sanjalo ni, da mu bo ravno ta vinograd življenje obrnil na glavo. 

Sicer res prihaja iz vinogradniške družine, a ko je oče začel z obdelovanjem vinograda v Prlekiji, ga to ni kaj prida zanimalo. 

»Takrat se je oče ukvarjal izključno s prodajo grozdja, od mojega zanimanja naprej, v zadnjih treh letih pa namenjamo vso pozornost vinu,« za Ptujinfo pove Sedlak. 

Sedlak prideluje suha vina, kot so sauvignon, šipon, sivi pinot, chardonnay in zvrst čehek. Prvič slišite za čehka? Je zvrst haloškega laškega in prleškega šipona, razloži Sedlak. Njegov oče se pa osredotoča na muškat ottonel in zvrst čmigec, ki je iz laškega rizlinga in muškat ottonela. 

Sedlak se lahko pohvali tudi s priznanji. Na lanskem ocenjevanju vin na Ptuju je njegovo vino prejelo naziv šampiona in prvaka za sorte sivi pinot, letos pa naziv šampiona za sauvignon. 

»Moj stil vin je polno sveže aromatike z zrelim telesom, to mi uspeva z maceracijo, delnim zorenjem v lesu in zorenjem na finih drožeh,« razkrije. 

Letos prvič v Dominikanskem samostanu 

Vino kot življenje - poetična zgodba o vinu, ki preprostega fanta uči življenja. Dogodek, ki je bil izveden že večkrat v Halozah Pri Veseliču, v takratni verziji so ga izvedli kar trikrat. 

O smislu življenja, doživljanju in pogledu nanj. Vse to ob vinu in glasbi, pod arkadami Dominikanskega samostana. 

Prvi del dogodka zajema degustacija petih vzorcev vina s poetično zgodbo. Poezijo bo brala šepetalka črkam Mojca Prigl. Besede in kapljico bo na klavirju spremljal Miha Kokot, večer pa bo popestrila Maša Rajh, 12-letna virtuozinja in državna prvakinja na kitari. 

Večer bo zaključil Albin Bezjak in njegov Nostalgija Club. 

Poskrbljeno pa bo tudi za lačne želodčke. Za kulinariko bo poskrbela Mala kuhna z dvema vegetarijanskima in dvema mesnima specialitetama. 

Prostor, ki prevzame 

In zakaj ravno Dominikanski samostan? Tilen Sedlak pove, da je samostan prvič obiskal pred tremi leti. Prevzelo ga je južno dvorišče - odločitev, da vinski večer organizira na Ptuju je bila zato preprosta. 

Pove, da je ideja o Vinu kot življenju začela rasti v lanskem letu. Ideja je zorela eno leto, zdaj si jo želi deliti z ljudmi. Hvaležen je, pove, za ljudi, ki soustvarjajo to zgodbo, saj je vsak dodal svoj pečat. 

Starejše novice