Zelena stena (foto: osebni arhiv).
Nekdanji prvogimnazijec se je iz pevca prelevil v botanika. Miha Leitinger danes ustvarja terarije, s katerimi podaljšuje življenjsko dobo rastlin.

Štajerec Miha Leitinger je imel od nekdaj rad biologijo. Za rojstne dneve je prijateljem pogosto rad podaril kakšno cvetlico, ki pa je venomer sčasoma ovenela, zato si je zaželel, da bi jih lahko kar najdlje obdržal pri življenju.

To ga je vodilo v izdelovanje posebnih terarijev, v katerih vladajo pogoji primerni za uspešno in predvsem trajno rast rastlin.

Rastlinski terariji so zaprti in rastline v njih ne potrebujejo tako rekoč nič tekočine. Zaliva se jih zelo poredko, veliko pomembneje je kam terarije postavimo. Zanimivo, da jim je svetloba pomebnejša od vode.

Od odra do terarija

Miha je skupaj s svojo glasbeno skupino v srednji šoli celo nastopil na znanem šovu Slovenija ima talent in se z ostalimi fanti prebil na male zaslone, kjer so jih lahko spremljali vsi sošolci in sošolke iz Prve gimnazije.

Sam pravi, da ga še veliko bolj od petja veseli ročna izdelava svojevrstnih terarijev za družinske člane, prijatelje, znance in vse ostale, ki želijo v svoje domove ali službene kotičke vnesti malo edinstvenega zelenja in redkega rastlinja.

Naravna umetnost

Ne bi namesto umetniške slike na steni dnevne sobe raje videli viseti zeleno steno?

Gre za devet žepno steno iz nerjaveče kovine, na kateri se v vsakem žepku nahaja svojevrstna rastlina. Lahko je to praprot, morda orhideja, lahko tudi roza fitonija. Barve so odvisne od želja kupcev.

Vsak terarij je lahko drugače rastlinsko polnjen in zato edinstven. Izbira je bujna, od maha do zmajevih kamnov, ki spreminjajo barve, vulkanske prsti in tako dalje.

Navadno ima vsak terarij eno glavno rastlino na primer modro-zeleno maranto mint barve in nekaj spremljevalnih mahov (šotni, blazinasti). 

Mihi pri ustvarjanju pomagata njegova psička Miša in papiga Eli. Že nekaj let ga navdušujejo tudi citrusi.

V svojo ponudbo je pred kratkim vključil še prazne terarije s sestavinami, ki jih lahko posamezniki dodajo sami in si terarije izoblikujejo po želji.

Starejše novice