Zaradi presežne količine krompirja se je leta 2017 kmetija Kolenko odločila, da se bo poiskusila v pridelavi krompirjeve vodke. Recepturo so pilili do te mere, da je ta na tokratnem mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu prejela zlato medaljo.

»To je bila nepopisna sreča« se spominja Matej Kolenko, ko je krompirjeva vodka, ki jo prideluje v Črenšovcih, na mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu prejela največji uspeh – zlato medaljo v kategoriji vodk. 

»Ko smo izvedeli rezultate, je bilo prvo, kar smo storili, da smo nazdravili s pravo domačo Kolenkovo krompirjevo vodko,« nam zaupa.

Tako je krompirjeva vodka iz Črenšovec izmed 4000 vzorcev iz 86 držav na tekmovanju požela največ slave. A ne samo to. Poleg zlatega odličja si je prislužila še eno priznanje.

Na tekmovanju v Londonu Kolenkova krompirjeva vodka prejela kar dve medalji.

»Na tistem tekmovanju imajo posebno skupino mešanje vodk s pijačami in tudi tam smo osvojili bronasto medaljo,« še doda Matej. 

Drag in zahteven postopek proizvodnje

Največ vodk je narejenih iz koruze ali žit, Kolenko pa je eden izmed redkih v svetu in edini v Sloveniji, ki prideluje krompirjevo vodko, katere proizvodnja je izjemno draga in zahtevna. Začne se že s pravilno izbiro sorte krompirja. 

»Potem s samo agrotehniko na poljih, ko krompir doseže določeno starost, se izkoplje, opere in melje, potem gre v fermentacijo. Krompir štirikrat žgemo, da dobi svoj specifični okus,« nam zaupa Matej. 

Krompirjeva vodka ima mehak svilnat okus, kar je posebej cenjeno pri krompirjevi vodki, ostale vodke, ki so narejene večinoma iz koruze ali žit pa imajo bolj trd okus, nam še pojasni.

Kar 18 kilogramov krompirja za en liter vodke

»V povprečju se za eno steklenico krompirjeve vodke porabi 18 kilogramov krompirja, ker je to zelo cenjena vodka, zelo zapleten postopek,« še doda.   

Butična proizvodnja vodke

Zaradi dragega in zahtevnega postopka pridelave krompirjeve vodke na trgu stanejo od 60 do 80 evrov.

Edino slovensko krompirjevo vodko pa boste lahko za 60 evrov dobili v šunkarni Kodila v Ljubljani in Markišavcih ali kar na Kolenkovi domačiji. 

»To je izključno butična proizvodnja vodke in tudi v prihodnosti bo ostala butična proizvodnja,« nam zatrdijo na Kmetiji Kolenko.  

Na letni ravni tako pridelajo do 500 litrov vodke, njihov največji trg pa je trenutno tujina. Ker pa v zadnjem času beležijo veliko povpraševanja iz Amerike, si želijo, da bi se razmere s koronavirusom v svetu čim prej polegle, da bi Kolenkovi iz Črenšovec svojo vodko kmalu lahko izvažali tudi v Ameriko. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice