Mladi prevzemnik kmetije Mitja Firbas iz Cenkove v Slovenskih goricah je na mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu v konkurenci svetovno priznanih rumov, tekil in viskijev za svojo viljamovko prejel prestižno srebrno priznanje.

Mitja Firbas je bil dodobra presenečen, da je njegovo sadno žganje iz hrušk, ki rastejo v domačem nasadu, v prestižni konkurenci viskijev, tekil in rumov na mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu prejelo srebrno priznanje. In to že drugo leto zapored. 

»Letos jih je najbolj prepričala po aromi in okusu. Viljamovka je takšna pijača, da mora ohraniti aromo in ni tisto, kot radi po domače rečemo, da vžge po grlu,« pravi Firbas.

Oče mu je z lahkoto predal kmetijo

Kot mladi prevzemnik kmetije je Firbas pred nekaj leti kmetijo prevzel od svojega očeta. Dva in pol hektarjev velik nasad hrušk v neposredni bližini domače hiše bo v kratkem razširil še za en hektar.

Vedno je rad pomagal očetu v sadovnjaku in pri drugem delu, zato odločitev ni bila težka.

»Ata je tudi, po domače povedano, popustil pod narekovanji in je rekel: Glej, če boš to peljal naprej, ti z lahkoto predam. In tako se je zgodilo. Ni žal njemu in ni žal niti meni,« pravi Firbas.

Ni tako kot nekdaj, ko je šlo za žganje odpadlo in gnilo žganje

Letošnja zmrzal je prizadela kar 90 odstotkov njihovih hrušk. Posledice so vidne na večini sadnih cvetov.

Da bi ohranil proizvodnjo žganja in s tem redne kupce, bo tako prisiljen v odkup hrušk od drugih sadjarjev. A ne katere koli hruške, saj za dobro žganje potrebuje najkakovostnejše sadje.

»Včasih so rekli, tisto kar dol pade in je že malo gnilo, tisto je za šnops. Samo tisto je bilo včasih, dandanes pa niti približno ni tako,« pravi mladi sadjar.

»Šilček zjutraj na dan, odžene zdravnika stran«

Ob klasični viljamovki v omejeni seriji mladi kmet ponuja tudi posebno žganje z delčki zlata, ki je priljubljeno poslovno darilo. V času epidemije se je povečala predvsem prodaja na kmetiji.

»Sigurno ni zdravo žganje uživati v prevelikih količinah, ampak kakšen šilček zjutraj na dan, odžene zdravnika stran,« v smehu ljudsko modrost razlaga Mitja Firbas.

In prav zato, ker so očitno njihovi kupci več žganja spili doma, so Firbasovi uspešno prestali izpad prodaje zaradi zaprtja gostiln.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice